Hälften av varghanarna hade missbildning

Djur & natur
PUBLICERAD:
Nästan hälften av varghanarna som sköts vid senaste jakten hade en reproduktiv missbildning. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
(TT)

Nästan hälften av de varghannar som sköts i Sverige vid senaste jakten hade en testikelmissbildning, rapporterar P4 Gävleborg. Missbildningen som hittades kallas kryptorkism och betyder att testiklarna inte vandrar ned till pungen.

– Jag är mycket förvånad över att det var en sådan hög andel av varghanarna som var kryptokida även om vi sett det här förut i enstaka fall, säger Erik Ågren, statsveterinär, till P4 Gävleborg.

Förra året sköts 28 vargar, varav 17 hanar. Av dem hade sju stycken den aktuella missbildningen, varav en varghane hade missbildningen på båda testiklarna. För de varghanar där bara en testikel var påverkad kan de fortfarande reproducera sig.

Vad missbildningen beror på är fortfarande oklart. Den inavlade vargstammen i Sverige "är i stort sett väldigt friska", enligt statsveterinären Erik Ågren. Själva inaveln i sig behöver inte vara orsaken till problemet.

– De djur som finns i populationen råkar ha det här felet och då syns det i högre frekvens när den här lilla inavlade populationen förökar sig.

Undersökningen har gjorts av Statens veterinärmedicinska anstalt.