Beslut i pandemipåverkat fullmäktige: gymnasienämnden går i graven

Politik
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Det var på håret att sammanträdet i fullmäktige inte blev av efter att tjänstemännen yrkat på att ställa in.
Foto: Kajsa Juslin
Gymnasienämnden går officiellt i graven den 30 juni. Detta blev klart efter att fullmäktige i Karlskoga röstat igenom kommunstyrelsens beslut under tisdagseftermiddagen.

Vanligtvis brukar klockan hinna gå över till kväll innan besluten fattas i fullmäktige men månadens andra sammanträde fick förändrade förutsättningar.

– På grund av situationen med ett kritiskt smittoläge kommer vi enbart att fatta beslut kring punkt 14 och 15. Resten bordläggs till nästa sammanträde. Alla ledamöter på plats bär dessutom munskydd.

Det var vad ordförande Anna Ragén (M) sade när hon öppnande mötet vid 17.00. Redan 17.53 valde hon sedan att avsluta detsamma.

– Förslaget från tjänstemännen att vi skulle ställa in alltihop så vi fick övertala dem om att låta oss ta beslut i frågan om gymnasienämnde, för att se till att inte ställa till det för Degerfors. Tanken var att vi skulle hålla oss till enbart 15 minuter men debatten blev lite mer omfattande än så, säger kommunstyrelsens ordförande, Tony Ring (M).

Kan justeras

Ring var också den som inledde debatten med att ge sin syn på frågan.

– Det finns inte bara samsyn utan även önskemål från Degerfors om att skyndsamt avsluta detta ärende. Från vår sida har vi en syn på hur vi i Karlskoga skall hantera gymnasieverksamheten, där förslaget är att barn- och utbildningsnämnden återigen skall hantera hela kedjan från grundskolan upp till gymnasiet. Det finns också idéer om att lägga över vissa verksamheter på andra nämnder, som till exempel socialnämnden, men det är i så fall något vi får kika på längre fram, sade Ring i talarstolen.

Patrik Nyström yrkade i stället på att vissa delar av verksamheten skulle placeras just där.

– Vi anser att vissa verksamheter bör flyttas och yrkar därför på att Vuxnas lärande samt SFI bör läggas under socialnämnden.

Ville ha ny nämnd

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet yrkade, genom Matz Ericson, på att en ny nämnd skulle bildas.

– Jag tycker det här har varit ett väldigt dåligt skött ärende. Ibland får man gilla läget och kämpa vidare ändå men vårt förslag är att en ny gymnasienämnd bildas i Karlskoga, där både gymnasiet, Vuxnas lärande samt SFI skall inkluderas, med mera.

Från Miljöpartiet valde man i stället att kliva ur frågan helt.

– Jag delar inte Tony Rings verklighetsbeskrivning om hur Degerfors själva drivit på det här. Det handlar snarare om att de får hantera en situation de själva blivit satta i. Jag vill dock inte hindra Degerfors från att kunna få igång en egen gymnasieverksamhet men jag tänker inte heller stödja Alliansens sätt att bedriva politik, därför väljer jag att avstå i beslutet, sade Daniel Ekelund, partiföreträdare för MP.

"Segerrusiga"

Efter att debatten avslutats bifölls kommunstyrelsens förslag som innebär att nämnden upphör den 30 juni och att ansvaret förläggs till barn- och utbildningsnämnden, vars reglemente revideras för att passa in dess nya mandat.

Den andra punkten som togs upp berörde "delegering av rätt att meddela föreskrifter om förbud mot att vistas på särskilt angivna platser". En förordning som ger kommuner rätt att utfärda föreskrifter om det finns en påtaglig risk för trängsel.

– Den punkten förberedde vi extra under dagen och det var för att kunna se till att hantera alla segerrusiga supportrar på torget när BIK går upp i SHL, avslutar Ring skrattandes.

Läs också:

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.