Oroad över konstgräs

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribenter är oroade över planerna på plastgräs på Stora Valla.
Foto: Trond Reidar Teigen
Styrelsen i Naturskyddsföreningen i Degerfors är djupt oroad över att det inom Degerfors kommuns förvaltningar diskuteras att anlägga en fotbollsplan av plast på Stora Valla.

I en tid när hela världen uppmärksammat faran med mikroplaster och när Europeiska kemikaliemyndigheten vill ha totalt förbud mot granulat som används på fotbollsplaner av plast, finner vi det anmärkningsvärt att kommunen ens funderar på att göra en sådan felsatsning. Mikroplatser skadar vattenlevande djur och fåglar. Matsmältningskanalerna blockeras och en plågsam död väntar. Naturvårdsverket konstaterar att spridningen av granulat från fotbollsplaner av plast har identifierats som en stor källa för utsläpp av mikroplats i Sverige. I landet finns 1200 plastplaner och varje plan kan vara fylld med 140 ton bildäcksgranulat. Men eftersom granulatet sprids på olika sätt ut från planområdet måste varje plastplan påfyllas varje år med 3-5 ton granulat. Granulatet sprids sedan ut i miljön på många olika sätt. Det kan vara vid spel på planen och vid snöröjning och regn. Partiklarna följer även med spelarnas skor och kläder och hamnar sedan i avloppet. Miljöinstitutet (IVL) har gjort mätningar i dagvattenbrunnar som visar höga halter av mikroplaster. Även vi människor är utsatta. Den huvudsakliga vägen in i människokroppen är enligt KTH genom inandning av partiklar. Ett argument som förespråkarna av plastplaner har börjat använda är att granulat av kasserade bildäck kan ersättas av annat miljövänligt material. Men något sådant material som har gummigranulatets egenskaper har dock inte gått att påvisa hittills.

Plastföroreningar har blivit en av världens största utmaningar att lösa och om vi inte ändrar vårt användande av plast kommer det att finnas mer plastavfall än fisk i våra hav 2050. Om vi bortser från gummigranulatet, som tar stor plats här, består själva planen av plast gjort på olja. Väder och vind gör att även plaststråna bryts ner i mindre och mindre bitar och liksom granulatet sprids ut i miljön. Och vad vi förstår har en plastplan, beroende på hur mycket den används, tjänat ut efter 3-5 år för att sedan till höga kostnader lämnas till en destruktionsanläggning. Den utslitna planen måste sedan ersättas av en ny. Det kan man säga tillhör den högre divisionen i ”slit och släng”. Men det är väl inte en sådan division Degerfors ska vara känt för att spela i?

Om Degerfors kommun har ambitionen att vara en miljömedveten kommun hoppas vi att idén att anlägga ytterligare en fotbollsplan av plast i kommunen var ett något förhastat hugskott utan vidare eftertanke. Det är ju snarare så att en omvärldsbevakning ger vid handen att kommunen måste börja planera för att sanera den plastplan som redan finns.

Styrelsen, Naturskyddsföreningen i Degerfors

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.