Att bli uppmärksammad

Familj
PUBLICERAD:
Foto: Roger Gleisner
Tänk att när man har engagerat sig i någonting i över fyrtio år och en dag blir man så överraskad och glädjefylld av att bli uppskattad för det man har gjort.

Det är helt otroligt.

Just det att bli uppmärksammad och få vara sig själv är bland annat innebörden i våra träffar på onsdagarna. Jag tänker nu på det engagemang som jag har i Vårat Gäng, mötesplatsen för människor med en funktionsvariation.

Tänk er en blyg liten tjej som har varit mobbad hela sitt liv, både i skolan och i vardagslivet. Kliver försiktigt in hos oss med sin följeslagare. Hon hälsas välkommen men törs knappt säga hej.

Detta är första steget för henne att träffa nya riktiga vänner som tror på henne och respekterar henne för vem hon är.

Efter några veckor stannar hon kvar hela kvällen istället för att gå hem efter någon timme. Nästa gång fikar hon med oss, och gången därpå berättar hon sin historia för oss.

Så pågår det en tid. Sen vill hon göra mer, hjälpa till säger hon. Så bra, då får hon koka kaffe och servera i caféet. Hon strålar och talar om att man måste tvätta händerna och ha förkläde på sig när man är i caféet. Helt rätt säger vi.

Hon är trogen kommer varje vecka och gör sitt jobb och lite till. Nu har hon fått kompisar och en familj säger hon.

Hennes följeslagare behöver inte längre följa henne till våra träffar hon kan ta sig dit själv. Bara det är en stor förändring för henne. Vi ser att hon trivs, hon köper nya kläder och intresserar sig för olika saker. Hon är en stor tillgång för oss i vår verksamhet. Vi hör henne skratta ihop med andra i samma situation. Det värmer i hjärtat att se att hon har vuxit så sen vi första gången träffades.

En dag berättar hon att hon ska flytta till en egen lägenhet, det är stort. Men kanske kan det bli lite ensamt ibland också. Men vi peppar henne att se det positiva i att klara sig själv och att ibland skadar det inte att vara ensam heller, när man vet att därute väntar goda vänner på att få umgås.

Tänk vad det kan göra att man blir sedd och uppmärksammad. Jag tror vi alla vill att det ska vara så. Inte minst har vi känt av det under föregående år, då många av oss har varit och känt oss ensamma. Nu ser vi fram emot vår och sommar och hoppas att vi alla kan träffas igen och slippa ensamheten och tristessen, och att bli uppmärksammade för den vi är.

Anneli Lyckeborn

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.