Jag hoppas ni skäms

Insändare
PUBLICERAD:
Undersköterska vill att kommunens överskott ska gå till vården.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Någonting som startar en eld i min själ är att läsa den positiva nyheten på Karlskoga kommuns hemsida. Karlskoga kommun klarar budgeten med god marginal. Vi ligger till och med plus. Jo men det är ju fint, klart vi ska ha en stark ekonomi i kommunen som ska kunna tas till i sådana här situationer och annat såklart.

Men det som gör mig tokledsen är den att de tar med att vi inom äldreomsorgen verkligen steppat upp och tagit oss närmare budget I balans. Vem är det som får betala för detta tror ni? Vad är det som gör att vi lyckats hålla budgeten? Nr 1 är nog det berömda "hälsoschemat" som några smarta nissar uppe i byråkratin kommit på, de har lagt en graf utefter "vårdbehov" kontra bemanning, vilket i personalens perspektiv lett till att vi har resurstider där vi hjälps åt att täcka upp på andra avdelningar. Vilket såklart är en fin grund tanke, men för många skapar stress, ovisshet och psykisk ohälsa. Det andra med hälsoschema är att de kortat ner nattens tider, vilket resulterar i fler nätter per schema. Återhämtningen blir inte den samma, detta gäller ju även dagpersonal, vi får korta och många turer för att kunna användas så mycket som möjligt. Vi har inte heller samma tillgång till att lägga vårt eget schema då det är våra bemanningsplanerare som har huvudansvaret för det. De i sin tur följer grafen kontra bemanning, timmar hit och dit, plus minus noll.

Det är ledsamt hur mycket det här med budget I balans skadat vården. Tanken är fin, men ställ er frågan, vad det kommer sig att vården alltid legat back i ekonomin? Kan det vara att det budgeteras för lite för just den delen? Eller är ni fastlåsta vid att vi slösar?

En stundande HME-undersökning kommer att komma på ert bord och det blir nog allt annat än en positiv läsning för er. Där kommer ni att se svart på vitt vad er budget I balans gjort mot oss, gör mot vården.

Ni tappar kompetent personal, det finns knappt någon glädje i det vi utför dag ut och dag in. Det enda som finns är stress, dålig återhämtning och snart går nog de flesta eldsjälar i väggen.

Vi gör allt och lite till för er och vad får vi tillbaka? Vi vänder ut och in på oss själva för att uppnå god vård gentemot våra brukare trots en ledning som motarbetar. Vilken vård vill ni att vi ska kunna utföra? De fina orden ni skrivit om gott åldrande, tror ni vi kommer klara att uppnå det när det enda ni gör är att ge mer ansvar och mindre personal? Mindre inflytande på vårt eget arbete? Mindre återhämtning?

Tror ni att ni skapar en god arbetsmiljö i vården dit folk med adekvat utbildning och kompetens söker sig?

Nej tyvärr..

Vilka blir kvar att ta hand om våra äldre? Är de inte värda mer än så?

Jag hoppas ni skäms.. för det gör jag..

Besviken undersköterska

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.