Hur har kommunen tänkt?

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribent vill ha svar om busskort till gymnasieelever.
Foto: Gorm, Kallestad
Jag kommer ihåg hur min mormor berättade att hon fick pulsa o gå snön i en timme för att komma till skolan när hon var barn på 1920-talet. Det var ju hemskt.

Nu har kommunen beslutat att alla gymnasieelever måste ha mer än 6km till skolan för att vara berättigade till busskort. I praktiken så innebär detta att nästan alla elever som bor i Karlskoga och som går på Möckelngymnasiet blir utan busskort. Bor man Källmossen så är sträckan 5.8km, Bråtenskolan 5.9km.

Detta innebär 1 timme och 15min gång på sommaren enkel resa. På vintern så räkna med minst 1 timme 30 minuter. Cykel då tänker ni. Hur funkar snöröjningen på vintern här i kommunen?

I praktiken så innebär det att elever som inte har mamma o pappa som kan betala busskort kommer att ha upp till 3 timmar färdväg för att komma till och från skolan i snöstorm, regn, kyla osv. En elev som bor i Degerfors kommer att vara berättigad till busskort o ha ca 40min total färdväg.

Rent praktiskt så kommer elever att tjäna restid på att söka sin gymnasieutbildning i Örebro, Karlstad och till och med ännu längre bort.

Hur kommer detta beslut att påverka frånvaro under höst, vinter, vår när det är kallt, regnigt, snöfall, mm?

Gymnasieutbildningen blir tyvärr nu en fråga om föräldrarnas ekonomi för många elever. Det allmänna busskortet infördes i slutet av 80-talet för alla elever och innan det var gränsen 4km.

Har vi blivit så fattiga?

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.