Allt mer övervakning

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribent vill inte ha kameraövervakning.
Foto: Leif R Jansson / TT
Bibliotek som är öppna utan personal kan komma att få kameraövervakning.

Alla låntagare under dessa tider kommer att bevakas i syfte att förhindra ordningsstörningar och skadegörelse. Men det finns inga konkreta händelser bakom att kamerorna sätts upp.

Likt George Orwells roman ”1984” övervakas vi på allt fler platser. En tydlig anledning saknas ofta, utvärderingar tar inte med integritetsskadan, och när hörde ni senast om en plats som slutade övervakas? Kommuner, företag och staten får tillgång till allt mer material, och vi vet att makten inte alltid har rent mjöl i påsen.

Säkerhetsbolagen tjänar multum på trenden och vill införa propagandaordet ”trygghetskamera”, vilket även vissa politiker tagit till. Enligt dem syftar övervakning alltid till trygghet, och det blir alltid effekten. Säg det till mattanterna i Stockholm som fick sparken efter att ha tagit med sig matrester hem.

Ibland kan övervakningskameror behövas, men det ska vara tydligt vad syftet är och vägas med integritetsskadan. När det gäller offentliga utrymmen är den största tryggheten människor som tar hand om varandra, det kan aldrig ersättas av kameror och ordningsmakt.

Anonym låntagare

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.