Hoppa till huvudinnehållet

Lista: Degerfors största profiler genom tiderna

Publicerad:
Allsvenskan står för dörren. Här bjuder vi på en lista över Degerfors tio största genom tiderna.
Allsvenskan står för dörren. Här bjuder vi på en lista över Degerfors tio största genom tiderna. Foto: TT/Montage

Att göra en tio i topp-lista på de största spelarna genom Degerfors IF:s framgångsrika historia är ingen lek.

Det finns, milt sagt, några lirare att välja mellan. Och lika många åsikter.

Men här är ett försök. Håll tillgodo.

Gunnar Nordahl.
Gunnar Nordahl. Foto: TT SWEDEN

1. Gunnar Nordahl

Grabben från Hörnefors IF som gjorde succé under sina fem säsonger i Degerfors och så småningom blev Il Bisonte, Il Cannoniere och Il Pompiere med hela Italien - och tog över världen. När han gick till AC Milan 1949 blev han Sveriges första utlandsproffs och öppnade dörren för andra. Under sin proffskarriär i Italien 1949-1958 vann Gunnar skytteligan fem gånger (rekord i Serie A). Sammanlagt blev det 225 mål på 291 matcher i Italien och förutom italienaren Silvio Piola (274 ligamål) och dennes landsman Francesco Totti har ingen gjort lika många mål i den italienska förstadivisionen. I år skulle han ha fyllt 100 år.

Ralf Edström.
Ralf Edström. Foto: Leif R Jansson/FLT-PICA

2. Ralf Edström

Brukets underbarn som gjorde rödvit a-lagsdebut redan som 15-åring. Dåtida storklubben Åtvidaberg värvade över honom vid 19 och resten är historia. Dominant i svenska landslaget under VM 1974. Volleymålet mot Västtyskland är ikoniskt. Tvingades avsluta karriären redan i 30-årsåldern på grund av efterhängsna knäproblem. Men hann bli ligamästare i såväl Sverige (Åtvidaberg) , Nederländerna (PSV Eindhoven) och i Frankrike (AS Monaco).

Olle Åhlund.
Olle Åhlund. Foto: NWT

3. Olle Åhlund

Spelade hem lilla silvret två gånger, plus en bronsmedalj under åren med Degerfors. Gjorde landslagsdebut 1943 mot Schweiz på Råsunda. Han var med i truppen under fotbolls-VM 1950 i Brasilien. Åhlund var dessutom med i OS 1952 där det blev svensk brons. Totalt blev det 34 landskamper. Tilldelades Guldbollen 1951. Åhlund blev senare tränare och förde Degerfors IF tillbaka till allsvenskan 1959.

Bertil Nordahl.
Bertil Nordahl. Foto: NWT

4. Bertil Nordahl.

Tilldelades Guldbollen efter OS-guldet 1948 och året därefter blev han som andre svensk professionell spelare i Italien. Brodern Gunnar hade skrivit på för AC Milan en vecka tidigare. Som centerhalv spelade han tre säsonger för Atalanta BC innan en skada tvingade honom att avsluta proffskarriären varpå han flyttade tillbaka till Degerfors. I Atalanta var han lagkapten under en period.

Dusko Radinovic.
Dusko Radinovic. Foto: Andreas Svahn

5. Dusko Radinovic

Makalös värvning. Hade vunnit Europacupen med Röda Stjärnan bara några år innan han dök upp på Bruket och hade periodvis tillhört det stjärnspäckade jugoslaviska landslaget. Centralfigur i en liberoroll under Degerfors förra allsvenska sejour och blev omåttligt populär, mycket tack vare sin spelstil. De små marginalernas man.

Olof Mellberg.
Olof Mellberg. Foto: Claude Paris

6. Olof Mellberg.

Hade en fantastisk karriär som tog fart i Degerfors. Gullspångsprodukten var även en stor tennistalang. Allsvensk debut i DIF som 18-åring. Via AIK bar det sedan ut i den stora fotbollsvärlden där han tangerade klubbar som Aston Villa, Juventus och Olympiakos. Gjorde enorma 117 landskamper. Ligamästare i Sverige och Grekland. Fick Guldbollen 2003. Har blivit tränare efter den aktiva karriären.

Andreas Andersson.
Andreas Andersson.

7. Andreas Andersson.

Kom som en smärre chansning till Degerfors från Tidaholm sommaren 1994 och gjorde succé direkt. Det blev bara en och en halv säsong i Rödvitt innan IFK Göteborg la beslag på honom. Här blev han både allsvensk skyttekung och svensk mästare. Karriären gick vidare i storklubben Milan och därefter i Newcastle. Deltog i VM 2002. Avslutade karriären i AIK och var sedan under en period klubbchef i Degerfors.

Vujadin Stanojkovic.
Vujadin Stanojkovic. Foto: Håkan Lindgren

8. Vujadin Stanojkovic.

Kom till Degerfors 1993 som en lika sensationell värvning som Radinovic. Dessförinnan hade han hunnit med 21 landskamper för Jugoslavien, deltog i VM 1990 och tillhörde den EM-trupp som fick åka hem 1992. Klassisk offensiv högerback med hårda, skruvade inlägg som specialitet. Har efter karriären tränat det makedonska ungdomslandslaget.

Ola Toivonen.
Ola Toivonen. Foto: Efrem Lukatsky

9. Ola Toivonen.

Utmärkte sig tidigt som en jättetalang. Slog igenom i DIF som 17-åring och lämnade redan samma år han skulle fylla 20. Det blev Örgryte, Malmö och sedan några riktigt fina år i PSV Eindhoven. Säsongen 2011/12 kan anses vara hans bästa, då levererade Toivonen 18 mål på 33 matcher. Han har passerat genom alla blågula landslag och landade till slut på 64 a-landskamper och 14 mål. En minnesvärd nätkänning är lobbmålet mot Tyskland i VM 2018.

Ulf Ottosson.
Ulf Ottosson. Foto: Jack Mikrut

10. Ulf Ottosson.

Kungen av Valla. Den status den blonde bombaren uppbar under sina år i Rödvitt är det få som i modern tid kan konkurrera med. Öste in mål, men gjorde en stor procent av dem på hemmaplan. Gjorde några utflykter - FC Locarno, Chavez, IFK Norrköping, Norwich City, Ljungskile, Viterbese - men trivdes alltid bäst på hemmaplan.

Bubblare: Lasse Heinemann, Henrik Berger, Milenko Vukcevic, Lasse "Hofors" Eriksson, Jan Aronsson, Tord Grip, Magnus ”Skjorta” Bergström med flera...

Edvardsen: ”Ska göra kaos i Degerfors i år igen”

Artikeltaggar

Andreas AnderssonBertil NordahlDegerfors IF HerrDusko RadinovicFotbollGunnar NordahlOla ToivonenOlle ÅhlundOlof MellbergRalf EdströmUlf OttossonVujadin Stanojkovic

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.