Behövs väggar och tak

Insändare
PUBLICERAD:
Debatten om Karlskoga centrum fortsätter.
Foto: Roger Gleisner
Jag hade tydligen missat informationen i tidningen om att komma med förslag till fortsatt diskussion om Torget och låt oss nu hoppas att det den här gången blir en verklig dialog.

Man talar ibland om det offentliga rummet och i fysisk mening kan torget liknas vid ett allrum, samlingssal eller vad man nu vill kalla det.

Tidigare insändare i ämnet:

En ganska given förutsättning för att man skall trivas i ett rum är att det finns tydliga väggar och tak och det gäller även en torgmiljö. Beträffade tak så betyder en så för de flesta självklar sak som ett vanligt takutsprång med hängränna ( gesims ) mer än man kan tro för upplevelsen. Jämför med större kvarter med platta tak. Vidare bör nybyggnader, d.v.s nya väggar inte avvika för mycket i stil och utformning från de övriga. Här kan man ifrågasätta bygget NV om Torget .

Fasaderna är lika viktiga och det är alldeles uppenbart att de ansvariga på sin tid ville markera att vi är en del av Bergslagen. Titta på de olika fasaderna. Grön granit på Katrinedalsgatan i öster och röd granit i Kommunhuset. Grythytteskiffer i Bergsmanshuset, Glimmersiffer vid Spongs bokhandel. Kristinehamnssansten vid Handelsbanken, grön Kolmårdsmarmor bakom hotellet och Hotellgatans funkishus ( tyvärr nu överklädda med mexitegel) etc- Varför man inte fullföljde detta vid K-Center utan satte dit aluminiumplåt är svårförståeligt liksom att man valde ett helt platt tak. Vidare finns den vita Ekebergsmarmorn i trappor lite överallt- Detta om väggarna.

Jag menar att man bör vara varsam med att bryta med de ursprungliga principerna och tankarna och det gäller också golvet även om mycket annat i fråga om handeln försvunnit. Här finns ett ypperligt tillfälle till konstruktiva dialoger som inte får försvinna som den tidigare gjorde.

Jan-Olof Fallström

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.