Hoppa till huvudinnehållet

Kallbäck tror på DIF i allsvenskan

Publicerad:
Reporter Tomas Nilsson
Tomas Nilsson
tomas.nilsson@kt-kuriren.se
Michael Kallbäck har sedan mycket unga år följt Degerfors IF med stort intresse.
Michael Kallbäck har sedan mycket unga år följt Degerfors IF med stort intresse. Foto: Tomas Nilsson

Michael Kallbäck är optimist inför DIF:s återkomst i allsvenskan.

– Jag tror på en placering i mitten på tabellen, säger agenten som är uppväxt i Degerfors.

Två stora beslut som påverkat hans liv

Han följer DIF, där fem av spelarna som han företräder och samarbetar med håller till, med stort intresse. Och engagemang.

– Det började väldigt bra förra året men blev en otäckt spännande höst innan allt blev klart. Det kändes väldigt rätt att DIF gick upp eftersom laget redan då hade ett mycket bra spel.

Utvecklats

Han tror att det har utvecklats ytterligare till den här säsongen när laget ska mäta sina krafter med landets bästa.

– Jag gillar att tränarna håller fast vid den spelidé som tog upp laget i högsta serien. Det är farligt att dra för stora växlar av en försäsong men jag tycker att DIF visat på ett mycket bra sätt att laget kan hävda sig mot riktigt starka lag.

Inte minst tar han upp segern borta mot förra årets tvåa Elfsborg och hur säkert bortamötet med Falkenberg, som i fjol åkte ur allsvenskan, vanns. Även i övrigt har laget visat sig kunna matcha etablerade allsvenska storheter.

– Huvuddelen av stommen i truppen är kvar. Dessutom tycker jag att förstärkningarna är bra.

Han nämner Nicklas Maripuu och Anton Kralj.

– Det är egentligen bara ytterligare en stark mittback som behöver in, säger han när vi träffas en dryg månad innan premiären.

Några veckor senare presenterades Sean Sabetkar från Västerås SK.

– Så jag tycker att DIF gjort allt som föreningen kunnat för att ha en så konkurrenskraftig trupp som möjligt.

”Hans” spelare

Inför förra säsongen värvades två av ”hans” spelare till DIF. Båda blev tongivande i offensiven: Johan Bertilsson och Victor Edvardsen.

– Jag tror att de kommer att vara det även i allsvenskan.

Johan Bertilsson.
Johan Bertilsson. Foto: Kajsa Juslin

Om Johan Bertilsson säger han:

– Han svarade för en riktigt bra säsong med 19 mål sedan han kom tillbaka från Örebro SK. Han har i flera omgångar tidigare, när han varit i DIF, visat mycket hög standard och varit en ledande spelare i laget. Jag ser inget som talar emot att han kommer att göra mycket nytta även den här säsongen. Han har både kvalitet och rutin.

Victor Edvardsen.
Victor Edvardsen. Foto: Kajsa Juslin

Om Victor Edvardsen:

– Det var en spelare som jag såg framför mig kunde explodera i rätt omgivning sedan han värvades efter spel i Karlstad BK. Det gjorde han också. I högsta grad. Bland annat med 16 mål. Jag ser det inte som någon omöjlighet att han tar sig ända upp i A-landslaget. Det är fullt rimligt att han är med på nästa års turné i januari. Han har mycket utveckling kvar i sig.

Christoffer Wiktorsson.
Christoffer Wiktorsson. Foto: Kajsa Juslin

Om Christoffer Wiktorsson:

– Han var bättre än på länge förra året de gånger han fick spela. Starkt att gå in och göra det så bra när han oftast var utanför laget. Han har varit med länge. Det är väldigt viktigt nu när laget är uppe på en högre nivå, att ha en försvarare med allsvensk rutin. Det ska aldrig underskattas. Dessutom är det en bra person att ha i en trupp, en kille som gör sitt bästa utifrån den roll han får.

Tufve Östlund, till höger på bilden, i en träningsmatch mot City. Notera att det är en arkivbild från då det var tillåtet med publik inne på Stora valla-området.
Tufve Östlund, till höger på bilden, i en träningsmatch mot City. Notera att det är en arkivbild från då det var tillåtet med publik inne på Stora valla-området. Foto: Tomas Nilsson

Om Tufve Östlund:

– Han kommer att börja säsongen i Karlstad fotbolls division 2-lag. Det är en bra och lämplig nivå att starta på som senior. Han har absolut framtiden för sig. Jag blir inte förvånad om han redan efter sommaren finns med i Karlstads division 1-lag i stället. Det blir väldigt bra för hans utveckling med seniorfotboll, för att han i framtiden ska vara redo att konkurrera om en plats i DIF.

Hugo Claesson.
Hugo Claesson. Foto: Kajsa Juslin

Om Hugo Claesson:

– Här ska man inte stirra sig blind på division. Det viktigaste är att han får spela seniorfotboll, vilket han nu ska göra i Strömtorps division 3-lag. En utespelare kan mycket väl komma upp i ett seniorlag som 15–16-åring. För en målvakt, som Hugo, är 19 år en lämplig ålder. Han ska huvudsakligen träna med DIF, vilket är en mycket bra miljö för hans utveckling, och även köra något pass med SIK förutom matcherna där.

Artikeltaggar

Christoffer WiktorssonDegerfors IF HerrFotbollHugo ClaessonJohan BertilssonMichael KallbäckTufve ÖstlundVictor Edvardsen

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.