Hoppa till huvudinnehållet

Befarar att bowlinghall blir omklädningsrum

Publicerad:
Reporter Anna-Stina Tallmyren
Anna-Stina Tallmyren
anna-stina.tallmyren@kt-kuriren.se
Banorna i bowlinghallen står tomma liksom hallen, sedan konkursen tidigt i mars. Nu har BK Spärr fått höra att där ska bli annat än bowling.
Banorna i bowlinghallen står tomma liksom hallen, sedan konkursen tidigt i mars. Nu har BK Spärr fått höra att där ska bli annat än bowling. Foto: "Elina Reinholdsson"

Medlemmarna i BK Spärr har gått i taket fullständigt, enligt talespersonen Marianne Nyström, sedan de fått höra att den konkursdrabbade bowlinghallen ska rivas ut och bli omklädningsrum. För många är det katastrofalt rent socialt.

Oense om vem som äger anläggningen

Degerfors Bowling & Nöje AB har gått i konkurs och hallen är stängd. En anställd jobbade i verksamheten, enligt konkursförvaltaren.

Konkursen har gjort att den bowlande pensionärsklubben BK Spärr är hemlös och nu har de fått höra att där inte ska vara bowlinghall framöver.

– Enligt vad vi fått höra har en auktionsförrättare varit där och tagit kort på allt löst som ska säljas och rivas ut på order av Degerforsbyggen. Det har fått min lilla förening att gå i taket fullständigt och vi har inte fått information överhuvudtaget om vad det här innebär för vår del, säger klubbens kassör Marianne Nyström.

Slag i ansiktet

– Det är ett slag i ansiktet på oss. BK Spärr är en pensionärsförening med 35 medlemmar som varit därnere ett par-tre gånger i veckan ett par timmar åt gången. Vi har spelat länsserie, men inte under pandemin, där vi möter lag från hela länet och vi åker i vår tur ut till andra delar. Det är socialt och vi kommer tappa det fullständigt om vi inte kan få hejd på det här, säger Nyström.

Hon berättar att det innan pandemin var 75 lag i sex divisioner som möttes.

– För många pensionärer är det en jätteviktig verksamhet och kanske enda chansen att träffa andra människor. Det känns inte bra nu, utan väldigt sorgligt. Det här är en av de få saker vi som är pensionärer kan ägna oss åt på vinterhalvåret och det är alltid väldigt uppskattat. Innan pandemin slog till fick vi många nya medlemmar, som såg det här som ett alternativ till golfen som de inte kan spela vintertid, säger Nyström vidare.

Bråttom

Nyström berättar om pensionärer även från andra kommuner, bland annat Kristinehamn, som tycker det är trevligt att spela i Degerfors där de blivit väl bemötta. Hon nämner att det är en träffpunkt även för andra, då en del innan pandemin hade kalas och familjefester där.

Hon undrar varför allt blev så bråttom efter konkursen och tycker det är dålig stil att ingen haft kontakt med klubben och informerat.

– Alla som hade grejor där, klot och annat som vi hade i skåp, fick besked att det var tvärbråttom. De grejor som vi inte skyndade oss att hämta skulle åka på tippen. Men efter det har vi inte hört ett dugg från nån, vare sig konkursförvaltaren eller Degerforsbyggen som tydligen vill att det ska rivas ut för nånting annat, säger Nyström och tillägger:

– Tomas Leandersson har drivit hallen och hans pappa före honom. Så det är inte så dåligt, att bowlinghallen här fostrat en världsmästare. Därför känns det knepigt att man inte verkar bry sig mer.

Flytta banorna

Karin Leandersson, mamma till Tomas, är också med i BK Spärr och hon har tidigare lämnat medborgarförslag om att kommunen borde flytta bowlinghallen till den tomma Coop-lokalen vid torget för att få mer liv i centrum, men fått besked att de inte kan göra det då de inte äger lokalerna.

Nu tycker hon ändå det vore läge att höra med ägaren om det går att göra det.

– Där skulle alla kunna träffas över gränserna, vi behöver ett levande centrum och banorna är så gamla så ingen kommer köpa dem, men de kunde flyttas dit om det ska byggas annat i bowlinghallen, säger hon.

Artikeltaggar

BK SpärrDegerforsNyheterStora vallahallenTomas Leandersson

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.