Hoppa till huvudinnehållet

Oense om vem som äger anläggningen

Publicerad:
Konkursförvaltaren och Degerforsbyggen har olika uppfattningar om vem som äger bowlinganläggningen i hallen. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Det råder oenighet mellan Degerforsbyggen och konkursförvaltaren om vem som äger själva bowlinganläggningen. Konkursförvaltaren hoppas dock frågetecknen reder ut sig inom kort.

Befarar att bowlinghall blir omklädningsrum

Enligt Rickard Erhard, vd på Degerforsbyggen AB som för kommunens räkning förvaltar Stora Vallahallen där bowlinghallen ligger, finns inga andra planer än just bowling för lokalen.

– Vi vill fortsatt ha bowlinghall där och det är kommunens intention som vi ska försöka få till och agera utefter. Skulle det vara så att det inte löser sig, om inte konkursförvaltaren hittar någon intressent som vill ta över, så kommer vi annonsera ut hallen och banorna går som fast egendom, även om det nu råder oenighet kring det, säger Erhard.

Uppgifter konkursförvaltare David Lindberg fått i dialogen med Degerforsbyggen är också att man vill ha kvar bowlinghallen i Degerfors, han säger sig inte ha fått uppfattningen att det är någon annan agenda.

Äganderätten

Så långt är man eniga. Men vad gäller vem som äger anläggningen finns skiljetecken.

Enligt Erhard är bowlingbanorna från början tillförda av fastighetsägaren, Degerfors kommun. Han nämner handlingar från 1968, som styrker att man redan då uppförde Stora Vallahallen innehållande en bowlinghall och sex bowlingbanor, som sedan underhållits och renoverats av flera olika hyresgäster fram tills idag, enligt Erhard.

Enligt konkursförvaltaren, David Lindberg, så har banorna överlåtits till tidigare hyresgäst för att den skulle göra modernisering på hela anläggningen.

– Den egendomen har sen försålts till det bolag som jag idag är konkursförvaltare för. Min uppfattning är att konkursboet som jag nu förvaltar äger utrustningen, säger Lindberg.

– Jag har inga handlingar som säger att vi har överlåtit banorna till någon hyresgäst, men jag ska kolla det. Om konkursförvaltaren säger att så skett så kanske det finns underlag någonstans som styrker det, säger Rickard Erhard.

Intressent backade

Enligt David Lindberg är det pandemin som blev nådastöten för bolaget som för drygt en månad sedan gick i konkurs.

Han har försökt hitta intressenter och hade en som på skärtorsdagen dock valde att avböja, för han ansåg inte att kalkylen gick ihop.

– Det är svårt med pandemin att inte få intäkter direkt och sen är det en verksamhet som inte genererar så jättestora intäkter, oavsett konjunktur eller pandemi. Men det har burit sig och man har kunnat betala av skulder och investeringar som gjorts, säger Lindberg.

Lindberg nämner även en hyresreduktion som bolaget haft, men som upphörde under pandemin och i sin tur gjorde att det inte gick runt ekonomiskt.

Enligt Rickard Erhard hann dock den höjningen till ordinarie hyra, från 5 000 kronor i månaden till det dubbla, inte slå igenom. Det skulle den göra när kontraktet förlängdes, det vill säga från 1 april. Men då hade redan bolaget gått i konkurs.

Försvårat

Diskussionen om äganderätten till bowlinginventarierna menar Lindberg försvårat hanteringen av försäljningen.

– Men förhoppningsvis har vi löst den frågan inom kort, jag ser positivt på den dialog vi haft med Degerforsbyggen.

På frågan om han kan se en uppgörelse där det går tillbaka till dem, säger han:

– Det skulle kunna bli en lösning om de kan tänka sig att förvärva det och en verksamhetsutövare kan hyra lokalen med för verksamheten avsedd inredning.

– I den bästa av världar kan vi få ha kvar bowlingen i Degerfors för det tror jag skulle vara det absolut bästa för samhället. Så det är det jag verkar för hela tiden, att hitta nån köpare som är intresserad av att fortsätta driva verksamheten i Degerfors.

Försäljning via auktionsförfarande ser Lindberg som absolut sista utväg att vidta om man inte lyckas hitta någon annan lösning. Men han hoppas hitta lösning på alla frågor rörande äganderätten och annat i denna, eller senast i nästa vecka.

Artikeltaggar

BK SpärrDegerforsDegerfors kommunDegerforsbyggenKonkurserNyheterRickard Erhard

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.