Hoppa till huvudinnehållet

”Det blev lite wow – att jag får den här möjligheten nu”

Publicerad:
Karlskogingen Izabella Tran ska tävla för Sverige i kata på karate-EM i Porec, Kroatien.
Karlskogingen Izabella Tran ska tävla för Sverige i kata på karate-EM i Porec, Kroatien. Foto: Jeff Tran

Izabella Tran från Karlskoga är uttagen till karate-EM i Kroatien.

– Det här blir mitt första stora mästerskap och det är vid 24 års ålder så det är väldigt stort och jätteroligt, säger hon.

I början på april presenterades den svenska truppen till karate-EM som avgörs i Kroatien 19-23 maj.

Med i truppen finns Karlskogingen Izabella Tran som är uttagen i kata för damseniorer.

– Det är jättekul. Jag har egentligen inte fått de här möjligheterna under mina år i landslaget så det blir mitt första stora mästerskap kan man säga. Det är vid 24 års ålder så det är väldigt stort och jätteroligt, berättar Izabella Tran från Solstadens karateklubb som även tillhör Karlstads karateförening.

Är du förvånad om man kan säga så?

– Ja, det är man väl alltid. Det är hård konkurrens i Sverige och vi har alltid varit ett gäng tjejer som har tävlat mot varandra sedan kadettåren vid 14-15 års ålder. Vi har alltid tävlat både med och mot varandra så det har varit en väldigt tuff konkurrens som sagt. Det blev lite wow, att jag får den här möjligheten nu.

Tran berättar att det här är det största hon varit med om i karriären hittills.

– Ja, det måste jag ändå säga att det är. Helt klart. Just med tanke på att jag har varit med i landslaget sedan typ 2013 där jag har fått representera Sverige på exempelvis nordiska mästerskapen och lite andra tävlingar utomlands. Men EM för seniorer är verkligen jättestort.

”Bara en chans”

Ett EM där Izabella Tran alltså ska representera Sveriges färger i kata som är en av två grenar inom karate och den andra är kumite.

– Kumite är ren fighting. Kata är mer som konståkning där man har en koreografi som man behöver följa och där har man egentligen inte möjligheten att göra ett misstag som man kanske har i fighting där man kan ligga i underläge och komma tillbaka och vinna. I kata har man från start egentligen bara en chans och man har inget utrymme att misslyckas så du måste ha fullt fokus, förklarar Tran.

Hur höga målsättningar kan du ha inför EM?

– Jag tänker att jag kommer sätta realistiska mål i och med att det är mitt första stora mästerskap. Min första målbild är att mig vidare från första matchen. Det gäller även att kunna hantera ett sådant här stort mästerskap som jag aldrig tidigare har varit på. Så bara att få suga in atmosfären och allt sådant är också en väldigt stor grej.

Årets Europamästerskap var planerat att gå på svensk mark men pandemin gjorde att det flyttades till Kroatien. Och ett mästerskap utomlands är såklart extra speciellt på sitt sätt.

– Det ska bli jättehäftigt. Det lär även vara publikfritt vilket blir en ny grej. Oftast får man en adrenalinkick och en viss anspänning av publiken med ljud och så vidare och nu lär det i princip vara en tom arena.

Annorlunda uppladdning

EM är en fantastisk möjlighet för Izabella Tran. Men också en stor prövning med tanke på att hon inte har tävlat sedan 2019 på grund av coronapandemin.

– Tävlingarna har egentligen varit inställda hela 2020 och jag tror att min senaste tävling var SM 2019. Sedan dess har jag inte stått på tävlingsmattan. Det blir också en väldigt stor utmaning för mig att ställa om från att inte ha tävlat på ett helt år till att kliva in och stå på ett jättestort mästerskap.

Karlskogingen Izabella Tran, 24.
Karlskogingen Izabella Tran, 24. Foto: Jeff Tran

Artikeltaggar

Kampsport

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.