Hoppa till huvudinnehållet

Miljoninvestering ger fler jobb och färre stopp på Moelven

Publicerad:
Panntekniker Patrik Svensson och Peter Rockedal, teknisk direktör i Moelven, framför platsen där den nya energicentralen håller på att ta form.
Panntekniker Patrik Svensson och Peter Rockedal, teknisk direktör i Moelven, framför platsen där den nya energicentralen håller på att ta form. Foto: HENRIC FORSELL

En investering på 60 miljoner kronor ska leda till färre stopp i produktionen och hållbarare energiförsörjning för Moelven Valåsen. En effekt av det är att man kommer att behöva anställa mer personal.

Den 8 april gav Karlskoga kommun ett formellt startbesked och i dagarna togs de första spadtagen för vad som ska bli Moelven Valåsen AB:s nya energicentral. Det är en satsning som ska bidra till färre stopp, både planerade och oplanerade. Dessutom ska den innebära att verksamhetens energiförsörjning blir mer hållbar.

Drifttiden ökar

Eftersom driftstoppen kommer att minska ökar den totala drifttiden. Man kommer därför att behöva förstärka med ett antal medarbetare. Exakt hur många det blir är inte klart, men förmodligen runt 6-7 personer.

Det var i december 2020 som man fattade beslut om det nya projektet. Den 21 december 2021 planerar man för att ta den nya energicentralen i drift. För att lyckas med ett så pass stort projekt på kort tid valde man att som rådgivare involvera de människor som ska jobba med den dagliga driften: operatörer, driftpersonal, externa entreprenörer och leverantörer.

"Det är kul att få vara med och påverka det som jag senare ska jobba med" säger Patrik Svensson, panntekniker hos Moelven Valåsen AB, i ett pressmeddelande.

Han berättar att han får chans att både ta del av det som händer och komma med inspel och idéer för att göra det ännu bättre.

Ökad livslängd

Ett exempel där den operativa driftspersonalen har gjort stor skillnad för projektet är ändring av placeringen för den bränsleficka där materialet ska matas in, något som optimerar fyllnadsgraden och bränslefickans volym på ett bättre sätt.

Den nya energicentralen ska minska slitaget på den nuvarande pannan, vilket även ökar pannans livslängd. Det innebär också att Valåsen blir oberoende av olja. Energicentralen ska drivas med rester från sågverkets verksamhet, som sågspån, bark och flis.

Fakta

Energicentralen

I energicentralen produceras värme för att torka ner de trävaror som sågas i Valåsens båda såglinjer.

Bränslet till energiomvandlingen i centralen, består av stockarnas bark som blandas upp med torr träflis, vilket är restprodukter från sågprocessen.

Artikeltaggar

KarlskogaMiljöMoelven Valåsen ABNäringsliv

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.