Hoppa till huvudinnehållet

Tog TBE-vaccin i husbilen

Publicerad:
I kön stod Ann Sjölander och hennes döttrar Lisa och Linn. Här fick de hjälp av Anton Jacobsson. Foto: Anders Persson

Trenden är att antalet fall av människor som drabbats av fästingburen TBE-smitta ökar. Ökar gör även intresset att vaccinera sig och det köade folk till vaccinbussen vid Coop-forums parkering.

De senaste åren har omkring 350 TBE-fall per år rapporterats i Sverige. I Örebro län har antalet TBE-fall mer än fördubblats på bara fyra år. 2016 fick åtta personer TBE och 2020 fick 20 personer TBE. Det farliga med viruset är att har du väl fått det så finns inget botemedel. Men man kan vaccinera sig mot viruset.

Sprids av fästingar

TBE sprids av fästingar. De flesta som smittas får lindriga besvär och blir friska efter några dagar, men upp till en tredjedel får en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna.

Vuxna och barn över 1 år som bor eller vistas längre perioder i riskområden, alternativt är mycket i skog och mark, bör vaccinera sig mot viruset.

Utanför Coop forum parkerade "Fästingsbussen" från företaget Vaccindirekt. Tre personer ställde i ordning ett bord på utsidan och en monitor där folk kunde registrera sig och även betala för vaccinet.

Patrik Jaensson är områdeschef, sjuksköterska och vaccinatör på Vaccindirekt.
Patrik Jaensson är områdeschef, sjuksköterska och vaccinatör på Vaccindirekt. Foto: Anders Persson

Tre gånger

Patrik Jaensson är områdeschef, sjuksköterska och vaccinatör på Vaccindirekt.

– Det här är första gången vi är i Karlskoga och vi kommer att återvända hit två gånger till under våren. Det behövs tre sprutor för att få grunden. Därefter ta man en spruta året efter och sedan klara man sig i tre år.

Han kan se en ökning av vaccineringen och det tror han hänger ihop med ökningen av TBE.

– Förr pratade man om kommunerna runt Vänern och Stockholms skärgård. Men under de senaste 10-20 åren har det spritt sig kraftig och det hänger ihop med det varma klimatet.

Tjugotal bussar

Företaget har ett tjugotal bussar som turnerar runt i nästa hela Sverige.

– Jag tycker folk är mer pålästa i dag om virussjukdomen TBE, får inte så många frågor om just det. Någon undrar ifall vaccinet hjälper mot borrelia som man också kan få från fästingar. Men vacciner hjälper bara mot TBE, borrelia får man penicillin emot och det får man av sjukvården, inte från oss, säger Patrik Jaensson.

Många kom för att få en spruta.
Många kom för att få en spruta. Foto: Anders Persson

Startar i mars

Säsongen för fästingar pågår vanligtvis mellan mars och november, och risken att smittas med TBE är högst under sommarmånaderna när folk rör oss ute i naturen.

I kön stod Ann Sjölander och hennes döttrar Lisa och Linn.

– I dag är vi här för att Lisa är en ridtjej och är mycket ute i naturen. Själv tog jag TBE-vaccin för några veckor sedan från ett annat bolag som åker runt med vaccinbuss i Karlskoga, säger Ann Sjölander.

Artikeltaggar

FästingarKarlskogaTBEVaccinationVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.