Fick köa i timmar: ”Man får inte stå i kö på krogen, men här går det bra”

Vård & omsorg | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Under onsdagen var det långa köer utanför regionens vaccinationslokaler. Lena Morell har precis tagit sin första spruta.
Foto: Kajsa Juslin
Två olika vaccin samtidigt och folk som inte kom i rätt tid. Det var orsakerna till de långa köerna vid vaccineringen i onsdags.

Under onsdagen var det långa köer utanför regionens vaccinationslokaler i Baggängen. Kön sträckte sig som längs nästa enda bort till Baggängens vårdcentral och flera hundra stod där i kön. Många blev arga när deras tid gick ut och de fortfarande hade långt fram. Flera lämnade irriterat kön och åkte hem.

Lena Morell har precis kommit ut efter att ha tagit sin första dos vaccin. Hon berättar att hon möttes av långa köer när hon kom.

– Jag trodde aldrig att det skulle vara sådana här köer när man bokat tid. Man får inte stå i kö på krogen, men här går det bra, säger hon.

Foto: Kajsa Juslin

Hon berättar dock att när hon väl kom in så gick det väldigt snabbt att få sin vaccindos.

– Det känns bra att ha fått första sprutan. Alla längtar efter det här, säger hon.

Bosse Hylander kontaktade tidningen efter att ha lämnat kön och åkt hem.

– Jag hade för egen del tid 13.05 idag men då var det flera 100 personer före. Lämnade kön efter ett tag när min bokade tid passerats med över en halvtimme och det fortfarande var väldigt många före oss.

Han säger att allt var väldigt konstigt utanför insläppet.

– Jag frågade folk i kön och ingen verkade stå i rätt ordning för insläpp. De flesta ställde sig bara i kön när de kom.

– Vi skall ju verkligen inte trängas nu under pandemin men här var det tydligen okej. Man borde ha en stor digital skylt med text av typen, "Tidsbokat 10.00. Välkommen nu". Eller en högtalare som ropade ut bokningstiden. Då skulle folk kunna stå utspridda, säger Bosse Hylander som väntar med att boka en ny tid tills det lugnat ner sig.

Ulf Möllander väntade i över en timme på sitt vaccin
Foto: Kajsa Juslin

Anna-Lena Kjellgren är platschef på vaccinationsnoden i Karlskoga och beklagar att det blev långa köer.

– Det är två saker som skedde under dagen som gav långa köer.

Under tisdag hade de vaccin kvar för dem över 65 som inte bokats upp och under onsdagen fick de vaccin som de under 65 fick och de tiderna bokades upp direkt.

– Så då hade vi helt plötsligt två olika vaccin och det har vi aldrig haft förut och då fick vi dela upp personal och bord och det gjorde att det tog längre tid, säger Anna-Lena Kjellgren.

Det var mycket folk som kom och många kom under fel tider.

– Det har varit mycket folk här i dag och problemet är att folk inte kommer i rätt tid. Vi har försökt att rätta till så att det inte blir så lång kö. För vaccin har vi, vi har fått 1 600 doser i dag, det är inte det som är problemet. Folk vill vara ute i tid och ställer sig i kön.

Hon gillade idén om ett högtalarsystem.

– Den ska jag ta med mig. Vore jättebra om det blir så här igen. Men normalt så går allt bra, säger Anna-Lena Kjellgren.

Karin Eriksson blev förvånad när hon möttes av de långa köerna utanför vaccinationslokalen. ”När vi var i Hallsberg med maken så gick det på nolltid, men här var det väldigt mycket”, säger hon.
Foto: Kajsa Juslin
Under onsdagen var det långa köer utanför regionens vaccinationslokaler i Baggängen.
Foto: Kajsa Juslin
Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.