Barnen blir slagna

Ledare
PUBLICERAD:
Foto: Kajsa Juslin
I veckan har våld mot kvinnor seglat upp som den stora frågan. Politiker snubblar över varandra och trängs i kön för att komma först och skrika högst om hur fruktansvärt detta är och att det måste till lagstiftning och åtgärder.

Och ja, det är fruktansvärt. Det är fullständigt absurt att kvinnor misshandlas till döds. Att kvinnor inte är säkra varken ute i samhället eller i sina egna hem.

Men det allra värsta är att detta pågår hela tiden. Varje dag, varje månad varje år utan att mycket händer. Gängkriminalitet har varit längst upp på agendan väldigt länge. Kvinnors situation uppmärksammas just nu i samband med flera mord, men kommer sannolikt snart att hamna i skymundan igen.

Men det är inte bara våld mot kvinnor som förtjänar uppmärksamhet, resurser och handling. Alla de barn som är offer för våld i olika former behöver också få uppmärksamhet, lagstiftning i ryggen och konkret hjälp.

Och det gångna året har skrämmande tydligt visat hur utsatta barnen är. Enligt Bris siffror har samtal om ångest ökat med 61 procent, samtal om bråk i hemmet med 43 procent och samtal om fysiskt eller psykiskt våld i hemmet har ökat med 30 procent.

Det är alltså barn det handlar om. Barn utan redskap att hantera en skrämmande verklighet.

Att se – eller höra - sin pappa slå sin mamma är något inget barn ska behöva uppleva och försöka hantera. Det är ett trauma som ger sår som aldrig läker. I många fall är det också ett beteende som ”ärvs” på så sätt att sönerna slår när de blir äldre och döttrarna hamnar i destruktiva förhållanden.

Förra året bodde i stort sett lika många barn som kvinnor på Kvinnohuset i Karlskoga. Barn som tvingas följa med sin mamma vid flykten från pappan. Barn som tvingas lämna sitt hem, sina kompisar, förskola eller skola. Som helt enkelt rycks upp med rötterna för att inte mamma ska bli ihjälslagen. Att komma till Kvinnohuset och få trygghet, hjälp och stöd är naturligtvis en livräddare för alla som kommer dit. Personalen på Kvinnohuset räddar liv, de gör ett fantastiskt jobb på alla sätt och vis. Det är inte så länge sedan vi skrev om Evelina som tackade Kvinnohuset för allt de gjort för henne.

Men det är ju fortfarande inte en optimal miljö för barn att vistas i.

Just nu utreds om barn som upplever våld ska ses som brottsoffer, och som lekman kan jag inte se att det ens ska vara en fråga.

Naturligtvis är barn som upplever hur de två vuxna som ska stå för trygghet, vägledning, kärlek och omtanke i stället slår och bli slagna brottsoffer.

Därför ska barnen vara med i varje debatt och diskussion som förs om kvinnomisshandel.

Catarina Lindström