Hoppa till huvudinnehållet

Helgmålsringning med biskopen och Tunström-tema

Publicerad:
Biskop Sören Dalevi pratar om Göran Tunström, när han leder Helgmålsringning i SVT från Sunne kyrka. Foto: Johannes Söderberg, SVT

På lördag, den 24 april, leder biskop Sören Dalevi SVT:s klassiska program Helgmålsringning från Sunne kyrka. Då kommer han att utgå från Göran Tunströms liv och författarskap.

Sören Dalevi tänker prata om människans behov av berättelser och historia på vägen genom livet och det är i Göran Tunströms författarskap han tar avstamp för sina reflektioner.

– För Tunström är bibelns berättelser ”ett magasin av erfarenheter”, som hjälper oss och bär oss genom livet. Berättelser som hjälper oss att tolka och förstå våra liv, säger biskopen.

Göran Tunström växte upp vid Sunne kyrka och var ”prästunge”:

– Och han återkommer ofta i sitt författarskap till den här kyrkomiljön. När Tunström befinner sig i de tidiga tonåren närvarar han vid sin fars begravning här i kyrkan. När han sedan själv drabbas av hjärtinfarkt i början av 1990-talet, så återvänder han i tankarna till det här tillfället och till den här platsen, berättar biskop Sören Dalevi i programmet.

För två veckor sedan sändes Helgmålsringning från Säffle och även i vintras har Karlstads stift och biskopen figurerat i det klassiska tv-programmet.

– Det är ett spännande format, och en otrolig möjlighet att få komma in i människors vardagsrum runt om i hela Sverige. Att kunna ta hundratusentals människor till Sunne kyrka och där anknyta till den värmländska berättartraditionen är fantastiskt, säger Sören Dalevi i ett pressmeddelande.

Programmet sänds klockan 17.50 i SVT 1 och på SVT play.

Artikeltaggar

Etik och religionGöran TunströmKarlstads stiftLitteraturNöje/KulturSören DaleviSunneSunne kyrkaSVTVärmlands län

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.