Karlskoga klättrar

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Catarina Lindström byline
Foto: Kajsa Juslin
För andra mätningen i rad blir näringslivets bild av Karlskoga mer positiv. Enligt senaste Nöjd kund-index är Karlskoga på plats 34 av de 181 kommuner som är med i undersökningen.

”Vi är så otroligt nöjda och stolta” säger näringslivschef Kalle Selander. Och det har han all anledning att vara.

Sedan 2012 har Karlskoga ökat sina poäng från 71 till 78, en förbättring med 10 procentenheter, den stora förbättringen har kommit senare år.

Men en kanske ännu viktigare uppgift i statistiken är att Karlskoga är en av åtta kommuner i hela landet som får toppbetyg på samtliga områden som mäts. Exempelvis har kommunen fått 77 poäng i effektivitet och 80 poäng i kompetens. Allra roligast är kanske de 83 poäng vi får i bemötande – något som tidigare varit en av de verkliga svagheterna.

Detta är extra roligt att läsa eftersom Karlskoga under många år har varit ett sorgebarn när det gäller näringslivets syn på kommunen.

Diskussionen om hur kommunen ska bli bättre på att locka och behålla näringslivet har pågått lika länge. Och vägen har varit minst sagt krokig.

För ett antal år sedan vann Karlskoga näringsliv och turism AB (Knotab) upphandlingen kring det nya näringslivsbolaget.

Planen var att det skulle ägas och drivas gemensamt av Karlskoga näringsliv och turism AB, Karlskoga kommun, Möckelnföretagen, Centrumbolaget och Företagarna.

Men den förste VD:n lyckades aldrig få Knotab att lyfta. Det har ingen annan heller, och för några år sedan fattades beslutet att avveckla bolaget.

När Alliansen vann valet var ett av deras tydliga budskap att satsa på näringslivet. För nästan exakt sju månader sedan kom det första positiva tecknet, när Karlskoga för första gången på länge rörde sig uppåt i en mätning

Moderate kommunalrådet Tony Ring var naturligtvis nöjd och spådde att Karlskoga skulle klättra ytterligare vid nästa mätning, eftersom man har genomfört en rad förändringar när det gäller företagande i Karlskoga.

Nu har han blivit sannspådd.

Catarina Lindström