Hoppa till huvudinnehållet

Spelarna som är Karlskoga HK:s framtidshopp

Publicerad:
Spänstige Elias Karlsson visade att han har något extra med många imponerande genombrott. Foto: Dennis Pavlovic

Karlskoga HK är nere på två serielag, P07 och F07. Dessa växer dock trots att den värmländska handbollen krymper och är KHK:s framtidshopp.

– Det känns väldigt viktigt att handbollen lever kvar i Karlskoga, säger tränaren och eldsjälen Mattias Karlsson.

Mattias Karlsson, 50, började spela handboll i Bofors HK 1981.

– Jag var med och vann senior-DM med herrarna en gång. 1988 tror jag, med Håkan Enock och det gänget. Det (Håkan) var en riktig bollkonstnär. Jag glömmer aldrig när han nickade in bollen i mål en gång, säger Karlsson med ett skratt.

– Vi hade pojk- och flicklag i de flesta åldrar då, damlag och både A-lag och B-lag på herrsidan. Oftast hade övriga klubbar också det så vi åkte ofta tillsammans med damlaget och spelade. På så sätt fick vi en bra gemenskap mellan lagen.

Det har gått 40 år sedan Mattias Karlsson började spela och i dag ser den värmländska handbollen helt annorlunda ut.

Bara två seriematcher

Karlskoga HK, som handbollsklubben i Karlskoga heter sedan 1997, är nere på två serielag och två bolleksgrupper.

Värmlands handbollförbund får, i sin tur, inte längre ihop serier av egen kraft.

– Värmlands handbollförbund försvinner nu. Killarna (P07) har spelat mot Hammarö och Skåre i två år, det har inte funnits fler lag. Övriga Värmland och Dalsland hamnar i ett distrikt nu medan vi hamnar åt Örebrohållet. Det blir större distrikt nu.

Karlsson inledde sin tredje vända som ledare när sonen Elias började med bollek i KHK:s regi för sju–åtta år sedan.

P07 och F07 blev till av den bolleken och har simmat mot den nedåtgående värmländska strömmen sedan dess.

Killarna hann bara spela två seriematcher innan säsongen pausades i november. Tjejerna hann inte inleda seriespelet över huvud taget.

Trots det tränade sammanlagt över 20 killar och tjejer med stor glädje och entusiasm när tidningen var på besök.

P07 hade en tid och F07 en tid direkt efteråt, men möjligheten till dubbelträning fanns och utnyttjades på sina håll.

”Tjejerna dämpar killarna”

Innan coronaviruset slog till samkörde tränarna killarna och tjejerna i ännu större utsträckning.

– Jag tycker tjejerna blir tuffare och tar för sig mer av att vara med killarna och att killarna dämpar sig lite. Det blir ju en viss attityd med bara killar, så är det ju, säger tränare Karlsson.

– Jag tror tjejerna dämpar killarna på ett bra sätt. Jag tror och hoppas att vi har en väldigt bra stämning.

Tränaren och KHK-eldsjälen Mattias Karlsson försöker att förmedla info till F07-laget inför en helgaktivitet, men fokus låg på annat på sina håll…
Tränaren och KHK-eldsjälen Mattias Karlsson försöker att förmedla info till F07-laget inför en helgaktivitet, men fokus låg på annat på sina håll… Foto: Dennis Pavlovic

P07 och F07 består sammanlagt av ett 30-tal spelare och har gjort så genom hela den mycket speciella säsongen.

– Det dyker upp någon ny titt som tätt, det är riktigt kul.

Hur tror du det kommer sig att ni har lyckats gå mot strömmen?

– Vi har haft kontinuitet på ledarsidan (fyra stycken som delar på de två lagen just nu). Jag tror vi har en bra grupp som tar emot nya på ett bra och trevligt sätt också. Jag tror och hoppas att spelarna tycker att vi har kul på träningarna och att de som kommer känner sig välkomna.

– Handboll är en billig sport också. Vi har bara ungdomar, det går inte att göra minusresultat på det. Vi har 200 i medlemsavgift och det behövs bara lite gympakläder.

Efter alla år och träningspass är handbollens fortlevnad i Karlskoga av förklarliga skäl en hjärtefråga för Mattias Karlsson.

Han tittar ut över sina spelare, som är i full gång med träningen.

– Det här är ju klubbens framtid. Vi har tappat spelarna för tidigt, de har slutat och inte kunnat bli domare och ledare vilket krävs för att hålla sporten vid liv. Kanske är det här framtidens ledare.

”Killaget” (tränarna samkör ofta lagen) efter ännu ett avverkat pass. Den här veckan är den sista med inomhusträningar, men någon längre vila vill inte spelarna ha. Utomhusträning tar vid inom kort för P07 och F07.
”Killaget” (tränarna samkör ofta lagen) efter ännu ett avverkat pass. Den här veckan är den sista med inomhusträningar, men någon längre vila vill inte spelarna ha. Utomhusträning tar vid inom kort för P07 och F07. Foto: Dennis Pavlovic

Om inte de här spelarna blir stommen i föreningens första seniorlag på många år, vill säga.

Enligt tidningens efterforskningar är det sex–sju år sedan KHK hade ett damlag i spel och tio–tolv år sedan herrlaget lades ner.

– Vi måste nog få i gång lite fler lag då, men vi har en grund att stå på med de här lagen i alla fall. Kan det ramla in några fler med åren så visst, kanske… Om fem–sex år… Då är jag ju bara 55 med, säger spelsugne Karlsson med ett skratt.

Niometersspelaren Maja Johansson började med bollek en gång i tiden och är en av åtta–nio spelare som fortfarande är kvar från den gruppen.

Hon är på det klara med vad hon hoppas på:

– Det skulle vara jättekul. Det är ju ett mål som man har, säger Maja om ett framtida damlag i KHK.

Kinda Kaddoura och Bahjo Hersi har kommit till Karlskoga och KHK från Libanon respektive Somalia och stortrivs: ”Skolan har hjälpt mig att hitta väldigt många kompisar och de är väldigt schyssta här i handbollen. Det var lätt att lära känna dom”, säger Kinda och bjuder på ett V-tecken.
Kinda Kaddoura och Bahjo Hersi har kommit till Karlskoga och KHK från Libanon respektive Somalia och stortrivs: ”Skolan har hjälpt mig att hitta väldigt många kompisar och de är väldigt schyssta här i handbollen. Det var lätt att lära känna dom”, säger Kinda och bjuder på ett V-tecken. Foto: Dennis Pavlovic

Artikeltaggar

HandbollKarlskogaKarlskoga HK

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.