Utred vägen också

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribent funderar på vägens beskaffenhet där olyckan inträffade.
Foto: Schrøder, Tor Erik
Jag är bilist, boende i Degerfors, och åker emellanåt mellan Degerfors och Karlskoga.

Sedan den nya cykelbanan med den stora stålbarriären som avgränsar mot vägen byggdes, har det ofta slagit mig att det liknar de mittbalkar som är vanliga på många vägar för att separera körbanorna. Ett exempel för vad som kan hända vid misstolkning kommer här. Man är obekant med vägen och kommer i mörkret körandes från Karlskoga mot Degerfors. Man passerar den sista rondellen vid Biltema i Kga och kör vidare mot Dfs. Hur lätt är det då inte att, efter en stund, falla in i tron att stålbarriären är en mittbarriär med två filer i samma färdriktning. Man kanske inte har någon mötande trafik om det är sent på dygnet.

När man sedan kommer till den svaga vänstersvängen, där olyckan skedde, ser man vid möte med annan bil hur ljuset blinkar mellan stålbarriären och kan då tro att den mötande bilen befinner sig på andra sidan barriären. Enligt vittne vid olyckan låg den omkörande bilen kvar i vänstra körfältet efter omkörningen. Den hade visserligen hög fart, men man kan ju också se hur bilar ligger kvar i vänster körfält efter omkörningar på motorvägar.

Jag anser att det är inbyggt en stor trafikfara i denna konstruktion på sidan av väg 205. Har själv tänkt många gånger vid färd att jag inte vill möta någon bil i fel färdriktning. Det finns då inte en möjlighet att väja undan på grund av stålbarriären. Vägen har fått en inbyggd dödsfälla!

Man skall nu utreda om de inblandade bilarna hade några fel som man gör efter en olycka.

Men utred vägen också, det kanske behövs både skyltar och andra former av varningar för att förhindra att fler olyckor sker. Det kommer säkert fler förare från andra platser som inte har kört här tidigare och kanske i mörkret missbedömer vägen. Och det finns säkert flera som funderat kring detta problem än jag. Vem har ansvaret?

"Orolig bilist"

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.