Hoppa till huvudinnehållet

Korna sprang ut i våren på gården med framtidstro

Publicerad:
Korna sprang ut i eufori på första maj efter en vinter i ladugården. Nu får de gå emellan utomhusbetet och ladugården fram till oktober. Foto: Christoffer Tuulik

Korna på Bråtner gård i Sinnerud, söder om Åtorp, sprang ut på sommarbete i lördags.

Det var trängsel innanför elstängslen – men utanför fanns det knappt en själ.

Kosläppet brukar vanligtvis locka ett tusental besökare. Ett tillfälle för familjen Bråtner att visa verksamheten för allmänheten. Dessvärre var det inte möjligt i år heller på grund av pandemin.

Ett tiotal besökare fanns på plats i fjol och endast ett fåtal släktingar i år.

Plötsligt öppnas portarna och en svart ko tittar försiktigt fram i några sekunder.

Som på bolaget

Kön börjar torna upp sig i slussen. Det råmas och stöter sig sakta framåt. Två steg fram och ett tillbaks, precis som Sten & Stanley sjunger.

Det är lite som på bolaget fem minuter före stängning på fredagar. Men till sist släpper den försiktige till och springer ut ur slussen i ett skutt.

Korna ställer sig på rad och rullar huvudena i jorden. Några bildar små klungor och tittar på de andra, som hoppar och stöter till varandra.

Utmanade

En kviga irrar plötsligt omkring men veteranen Per-Gunnar Bråtner ser med van hand till att den kommer rätt.

– Det är alltid någon som vill utmana. 20 minuter efter släppet är de lugna igen. Ju varmare det blir ju färre är ute, säger han.

Produktionen ökar

Gården har cirka 500 djur, kalvar och ungdjur inräknade, varav 160 mjölkkor. 190 stycken sprang ut på lördagen.

Per-Gunnar Bråtner, 77 år, är veteranen på Bråtner gård.
Per-Gunnar Bråtner, 77 år, är veteranen på Bråtner gård. Foto: Christoffer Tuulik

Sönerna Andreas Sjölander, Morgan Bråtner och Mikael Bråtner driver gården sedan länge.

De berättar att mjölkproduktionen har ökat de senaste åren.

De är KRAV-certifierade och en ko på Bråtner gård levererar i snitt 11 400 kilo mjölk per år. Mycket för en ko i ekologisk produktion.

Stor efterfrågan

Gården är självförsörjande på grovfoder och har totalt cirka 350 hektar åkermark, av den utgörs cirka 65 hektar av hagmark.

Köttproduktionen i Sverige har ökat det senaste året och mjölken håller sig runt samma nivå som tidigare.

– Med andra ord går det väldigt bra just nu. Pandemin har fört med sig något positivt trots allt. Folk äter hemma i stället för på restaurang. Storkök och restauranger står annars för den största köttimporten. De flesta konsumenter köper svenskt i affären, säger Mikael Bråtner.

Lägg till att det småskaliga och närproducerade fick ett uppsving, redan före pandemin. Därför har köttpriserna ökat och efterfrågan har nästan blivit större än tillgången.

  • Kosläpp på Bråtner gård i Sinnerud utanför Åtorp.
    Kosläpp på Bråtner gård i Sinnerud utanför Åtorp. Foto: Christoffer Tuulik
  • Kosläpp på Bråtner gård i Sinnerud utanför Åtorp.
    Kosläpp på Bråtner gård i Sinnerud utanför Åtorp. Foto: Christoffer Tuulik
  • Kosläpp på Bråtner gård i Sinnerud utanför Åtorp.
    Kosläpp på Bråtner gård i Sinnerud utanför Åtorp. Foto: Christoffer Tuulik
  • Kosläpp på Bråtner gård i Sinnerud utanför Åtorp.
    Kosläpp på Bråtner gård i Sinnerud utanför Åtorp. Foto: Christoffer Tuulik
  • Kosläpp på Bråtner gård i Sinnerud utanför Åtorp.
    Kosläpp på Bråtner gård i Sinnerud utanför Åtorp. Foto: Christoffer Tuulik
  • Kosläpp på Bråtner gård i Sinnerud utanför Åtorp.
    Kosläpp på Bråtner gård i Sinnerud utanför Åtorp. Foto: Christoffer Tuulik
  • Kosläpp på Bråtner gård i Sinnerud utanför Åtorp.
    Kosläpp på Bråtner gård i Sinnerud utanför Åtorp. Foto: Christoffer Tuulik
  • Kosläpp på Bråtner gård i Sinnerud utanför Åtorp.
    Kosläpp på Bråtner gård i Sinnerud utanför Åtorp. Foto: Christoffer Tuulik
  • Kosläpp på Bråtner gård i Sinnerud utanför Åtorp.
    Kosläpp på Bråtner gård i Sinnerud utanför Åtorp. Foto: Christoffer Tuulik
  • Kosläpp på Bråtner gård i Sinnerud utanför Åtorp.
    Kosläpp på Bråtner gård i Sinnerud utanför Åtorp. Foto: Christoffer Tuulik
  • Kosläpp på Bråtner gård i Sinnerud utanför Åtorp.
    Kosläpp på Bråtner gård i Sinnerud utanför Åtorp. Foto: Christoffer Tuulik
  • Kosläpp på Bråtner gård i Sinnerud utanför Åtorp.
    Kosläpp på Bråtner gård i Sinnerud utanför Åtorp. Foto: Christoffer Tuulik
  • Kosläpp på Bråtner gård i Sinnerud utanför Åtorp.
    Kosläpp på Bråtner gård i Sinnerud utanför Åtorp. Foto: Christoffer Tuulik
  • Kosläpp på Bråtner gård i Sinnerud utanför Åtorp.
    Kosläpp på Bråtner gård i Sinnerud utanför Åtorp. Foto: Christoffer Tuulik
  • Kosläpp på Bråtner gård i Sinnerud utanför Åtorp.
    Kosläpp på Bråtner gård i Sinnerud utanför Åtorp. Foto: Christoffer Tuulik
  • Kosläpp på Bråtner gård i Sinnerud utanför Åtorp.
    Kosläpp på Bråtner gård i Sinnerud utanför Åtorp. Foto: Christoffer Tuulik
  • Kosläpp på Bråtner gård i Sinnerud utanför Åtorp.
    Kosläpp på Bråtner gård i Sinnerud utanför Åtorp. Foto: Christoffer Tuulik
  • Kosläpp på Bråtner gård i Sinnerud utanför Åtorp.
    Kosläpp på Bråtner gård i Sinnerud utanför Åtorp. Foto: Christoffer Tuulik
  • Kosläpp på Bråtner gård i Sinnerud utanför Åtorp.
    Kosläpp på Bråtner gård i Sinnerud utanför Åtorp. Foto: Christoffer Tuulik

Nära fem kronor litern

– Mjölkkonsumtionen var på väg ned i början av pandemin men har återhämtat sig och gått upp igen. Mjölkpriset ökade med 21 öre precis, säger Mikael Bråtner och tillägger att mjölkpriset närmar sig fem kronor litern.

Bråtner gård är anslutna till Arla och ser en styrka i att ha en stor aktör i ryggen.

– De har stabiliteten och kraften att utveckla förnödenheterna. De behöver inte enbart förlita sig på konsumtionsmjölken, som de småskaliga. Vi har ett gott och långt samarbete med Arla, men konkurrens från småskaliga mejerier behövs, säger Per-Gunnar Bråtner.

Konsumtionsmjölken, den mjölk du köper för att dricka, har minskat i Sverige. Cirka 20 procent av produktionen i landet utgörs av konsumtionsmjölk i dag. Bråtner vittnar dock om att den förädlade mjölken ökar hela tiden.

Framtid i Sinnerud

– Vi ser en framtid, även för jordbruket eftersom vi har ett bra klimat här. Söderut slår torkan hårt men här har vi än så länge vatten. Jag tycker alla marker som går att odla ska odlas, säger Per-Gunnar Bråtner.

En halvtimme senare är "krigsscenerna" från bolagskön bortblåst. Den försiktige kon lättar på trycket i ett hörn, de andra står och äter igen. Och markerna i Sinnerud har återigen fått sina viktiga symboler tillbaka.

Artikeltaggar

ÅtorpBråtner gård ABDegerforsKosläppLantbruk

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.