Vi har fått nog!

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribent får svar på tal om kvinnomisshandel. Bilden är från Internationella kvinnodagen när Kvinnohuset uppmärksammade initiativet Gömda kvinnor genom att ställa ut silverfärgade skor på torget i Karlskoga.
Foto: Kajsa Juslin
Svar till ”Jonas”, insändaren ”Dra inte alla män över en kam”

Det är med tunga steg jag går till kvinnojouren ikväll. Jag ska kolla till så det är okej med de kvinnor och barn som tvingas sitta inlåsta på grund av en man.

Det är lugnt och tryggt i huset, jag möter en av dem i köket. Händerna skakar när hon försöker bre en smörgås till sitt barn. Varför? För att hon är livrädd. Trots att det är hon och barnen som sitter inlåsta i ett hus. Han kan inte skada dem nu, men rädslan sitter som klor i henne.

Insändaren som besvaras:

Det här är vardagen för oss. Det har varit vardag i 39 år i vår förening. Vi möter hundratals varje år.

De flesta kvinnor kommer från vårt närområde, några längre ifrån eftersom det är så farligt att de måste flyttas längre bort, så även för kvinnor från närområdet.

Har du läst ett enda forskningsresultat om våld innan du skrivit din insändare? Om du gjort det, så vet du att det görs i snitt 24 polisanmälningar per dag i Sverige, av kvinnor som blivit utsatta för våld av en man de har eller har haft en nära relation till.

Då vet du att var tredje vecka dödas en kvinna.

Du känner även till att det endast är 4% av kvinnorna som anmäler. Jag vågar inte ens räkna på hur många det är som är utsatta, men enligt brå (2014) uppger 25% av kvinnor i Sverige att de någon gång varit utsatta av en manlig partner.

Angående sexuellt våld så bör du också känna till att 50% av alla tjejer upplevt detta innan sin 18-årsdag, och att 10% utsatts för allvarligt sexuellt våld efter sin 18-årsdag. 97% av de misstänka förövarna är män.

Jag har varit aktiv på kvinnojouren i 10 år. Under dessa år har jag mött kvinnor, tjejer och barn från samhällets alla delar.

Det finns inget mer som är gemensamt för alla än att de är just kvinnor, som har varit utsatta av män. Männen kommer även de från samhällets alla delar, det är inga bad boys.

Det är helt ”vanliga” män. Bagare, bönder, ingenjörer, butiksbiträden, läkare, fritidspedagoger, poliser och allt däremellan.

Tyvärr är det även vanliga pojkar, eftersom även ungdomar i gymnasieåldern är utsatta. Den målgrupp som ökat mest för oss de senaste åren är tjejer under 25 år.

Så, Jonas. Jag hoppas innerligt att du kan hålla två saker i huvudet samtidigt nu och förstå att vi kvinnor har fått nog. Vi är trötta på att se våra medsystrar bli utsatta, på att behöva vara rädda för att själva bli utsatta och aldrig veta vilka män som utövar våld. Så länge en av oss är utsatt, är ingen av oss fri.

Cecilia Heikkinen, ordförande i Kvinnoföreningen mot våld i Karlskoga/Degerfors

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.