Hoppa till huvudinnehållet

Alexander hoppas stärkas: ”Enklare att tackla andra motgångar”

Publicerad:
”Jag blev sjuk i covid-19 några dagar efter den första försäsongsmatchen. Just då var jag ensam i juniorerna att bli sjuk. Därefter har det varit kanske fem juniorer totalt som blivit smittade”.

Först ställdes SM-slutspelet för J18-lag in våren 2019. Den gångna säsongen bestod sedan bara av nio matcher.

– Jag tror att det här kommer att vara stärkande på sikt, att det blir enklare att tackla andra motgångar framöver, säger Alexander Josefson.

Han är en av många hockeyjuniorer som sportsligt sett drabbats hårt av coronapandemin, genom alla inställda matcher.

– Det har förstås varit tungt även om jag inte vill att någon ska tycka synd om oss. Det är många som haft det mycket värre än vad vi hockeyspelare haft, säger BIK Karlskoga-löftet då vi tar kontakt med honom när han och lagkompisarna fått möjlighet att skaffa sig lite distans till det som varit.

Möta de bästa lagen

Spelåret 2018–2019 kom BIK tvåa i J18 allsvenskan och gick på så sätt direkt till åttondelsfinal i SM-slutspelet.

– Vi hade ett mycket bra lag så det skulle ha varit roligt att se hur vi kunnat mäta oss med de bästa i Sverige.

Alexander Josefson jublar tillsammans med spelarna i båset efter ett mål.
Alexander Josefson jublar tillsammans med spelarna i båset efter ett mål.

När säsongen därpå kom igång hoppades alla spelare att var möjligt att genomföra hela säsongen.

– Det gick bra för både min del och laget så såg fram emot en spännande, kul och utvecklande säsong.

Ledde poängligan

BIK:s J20-lag tog i höstas åtta segrar av nio möjliga i näst högsta serien och förberedde sig för att efter många försök under tidigare år nu kunna ta steget upp.

För egen del svarade Josefson för 15 poäng på dessa nio matcher, via nio mål och sex målgivande passningar. Med den noteringen var han bäst av samtliga spelare i serien.

– Först var känslan att det var något tillfälligt, att säsongen bara var pausad, och att vi snart skulle vara igång igen.

Efterhand förstod alla att det var stor risk att säsongen kunde ställas in vilket till slut blev ett faktum.

– Några få fick chansen att spela på seniornivå, i BIK:s A-lag eller i division 1, men för oss andra blev det inga matcher alls.

Även träningen blev eftersatt och ”haltande”.

– Det var väldigt jobbigt för alla. Särskilt för spelarna som är ensamma här, som kommit hit för hockeyn och har sin familj på annan plats.

– Vi fick träna på inomhus med hockeygymnasiet men i övrigt blev det inte som vi hoppats. Under vissa perioder fick vi bara träna fys utomhus i mindre grupper. I sådana lägen har det varit skönt att vi haft en väldigt bra grupp, att vi kunnat finnas för varandra och stötta och inspirera, och försöka göra det bästa möjliga av situationen.

Alexander Josefson och övriga juniorer i BIK Karlskoga har försökt hålla humöret uppe trots den långa tiden utan matcher.
Alexander Josefson och övriga juniorer i BIK Karlskoga har försökt hålla humöret uppe trots den långa tiden utan matcher.

Nu är han inställd på ytterligare en lång försäsong, och på att det ska bli en ”vanlig” säsong den som kommer då Josefson är sistaårsjunior.

Mitt mål är att få spela i division 1 kommande säsong.

– Jag ser fram emot en intressant tid med J20-laget. Förra året fick jag spela träningsmatcher med HC Flyers division 2-lag. Mitt mål är att få spela i division 1 kommande säsong och vill förtjäna den möjligheten.

För efter att ha gått miste om både SM-slutspelet med J18-laget och nästan hela förra spelåret i J20-laget intalar sig juniorerna nu att kommande säsong blir det en full säsong. De kämpar utifrån det på med träningen trots att de gått miste om så mycket under en period i deras hockeyliv då de ska lägga en viktig grund inför framtiden.

Alexander Josefson

Ålder: 18 år.

Tidigare klubbar: Jag har alltid spelat i BIK Karlskoga.

Plats i laget: Center.

Bästa hockeyminne: Hela säsongen 2019–2020 med J18-laget.

Sämsta hockeyminne: När vi inte fick spela SM-slutspelet då.

Intressen vid sidan av hockey: Spela golf och vara ute på sjön och fiska.

Bor: Östra Mörkviken utanför Karlskoga.

Familj: Mamma Therese Bergqvist, pappa Fredrik Josefson och min syster Nathalie.

Yrke: Jag går i trean på gymnasiet, el- och energiprogrammet och tar studenten i sommar. Efter det har jag redan klart med jobb som elektriker.

Förebild som hockeyspelare: Dick Axelsson.

Förebild som person: Nicklas Lidström. En väldigt bra ledare både på och utanför planen. Alltid föregått med gott exempel. Kapten i Detroit i många år.

Artikeltaggar

Alexander JosefsonBIK Karlskoga JuniorIshockeyKarlskogaNobelhallen

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.