Är demokratin i fara?

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribent är orolig för att näthatet är en fara för demokratin.
Foto: Naina Helén Jåma/TT
Är det okej att få så mycket hot och hat när man engagerar sig politiskt?

Varför engagerar jag mig politiskt?

För att kunna påverka och få den kommunen jag bor i att vara en bättre, tryggare men framför allt för våra barn och barnbarn ska få en bra kommun att växa upp i.

Men var går priset för att vara politiker.

Jag har sett så många som har blivit politiskt aktiva men har slutat tack vare vi får så otroligt mycket hat och hot och att stämningen mellan politiker inte har varit den bästa.

Sak och person:

Men det finns vissa sorter hot och hat som jag tror är mycket vanligare över hela landet och det kan ju vara saker som enskilda individuella ärenden inom socialtjänsten. Där en enskild individ blir hotfull eller förändringar i välfärdstjänster som att man ska lägga ner en förskola, skola eller bygga något nytt och det skapar ju väldigt mycket engagemang och intresse och starka känslor och det är jätte viktigt för demokratin att det är inte känslorna och engagemanget som är problemet utan att folk sen tar det engagemanget och tar det för långt och tar till det här som (LOK BRÅ: Lokala bråtts förebyggande rådet) säger det handlar om otillåten påverkan, ni ska visst kunna påverka era politiker men det ska göras inom det demokratiska spelreglerna.

Alltså svårigheter att skilja mellan sak och person; detta gäller också inom politiken.

Sociala medier:

Det man kan se om runt i vår omvärld.

Det här med sociala medier kan ju vara ett stort hot. Det kan vara lockande med sociala medier politiskt man kan vinna kortsiktigt på att trissa upp debatt tonen och man får lite väljare, man kan vinna kortsiktigt genom att ta till en hård ton men det slår ju tillbaka på demokratin och som helhet på de enskilda politikern.

Sen kan det var att när människor sitter på sin kammare och har kanske druckit en del och blir förbannad och skriver något dom kanske inte menar.

Samt att jag tror att det är lättare att sitta bakom en datorskärm(padda eller telefon)och skriva saker som man inte skulle säga öga mot öga.

Ett annat problem som också händer är att jag som fritidspolitiker får meddelande på sociala medier, att jag som fritidspolitiker ska stå ansvarig för allt det som mitt parti gör nationellt. Gäller ju där med att kunna göra skillnad på lokala politiken och den nationella politiken.

Till sist vill jag bara säga något som gör mig både fruktansvärt arg och besviken:

Att även familjemedlemmar får skit eller hot på sitt jobb tack vare att deras fru, man eller sambo är politiker.

Sen har det kommit privata brev till politiker och i dom breven har det kommit både hot mot politikern och deras familj och barn.

Det är absolut inte ok, se till att sluta med detta omedelbart!

Tack för ordet!

Patrik Renberg, socialdemokraterna i Degerfors

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.