Bättre skolmat blir bättre för alla

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribent vill ha bättre mat i skolan.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Den optimala skolan skulle vara en skola där alla elever är fokuserade, når målen och där alla glada och trevliga. För att nå dit så är skolmaten en väldigt viktig faktor.

Idag är det många elever som inte äter maten i skolan eftersom det inte är någon god mat.

För det första så finns det forskning från livsmedelsverket som visar att bristen på vitaminer och mineraler gör att hjärnans funktioner blir sämre och långsammare. Energi och näring är en väldigt viktig faktor för att eleverna ska kunna lära sig något i skolan. Om skolan/kommunen skulle satsa på god och hälsosam mat så skulle det kunna göra så att många av eleverna förbättrar sina resultat ganska mycket, för att då får dem i sig den energi och näring man behöver under dagen.

Det är inte den enda anledningen till att förbättra skolmaten, utan en elev som går runt på tom mage blir oftast mindre motiverad i sitt arbete och blir också lättare sur. Om man serverar mat som eleverna vill ha så kan dem äta sig mätta och inte behöva tänka på att hur de ska bli mätta, till exempel att behöva gå till Ica. Detta kan leda till att dem sparar mer pengar och kan lägga de pengar som dem sparar på skolmaterial som dem faktiskt behöver, istället för att behöva lägga det på att köpa mat eftersom dem inte blir mätta i skolan.

Men då kanske politikerna säger att det blir för dyrt och att det inte finns pengar att lägga på skolmaten. Men jag tycker att om man lägger mer pengar på mat så kan eleverna fokusera mer på studierna och det leder till flera blir bättre utbildade. Detta kan leda till dem som studerat klart får bättre jobb vilket dem kan tjäna mer pengar ifrån och det leder i sin tur till att dem betalar mer i skatt. Då tycker jag att politikerna kan bestämma om att lägga mer pengar på skolmaten, för att jag tror att man i längden kommer att vinna på det.

För det sista så har livsmedelsverket forskat om vad eleverna lägger sina pengar på när dem köper ”mat” istället för skolmaten. Det är mestadels godis och läsk eleverna lägger pengarna på, och om man såg till att satsa på god och näringsrik mat så skulle fetma och fysisk ohälsa minska.

Mina förhoppningar är att alla skolor i kommunen kämpar för att få en bättre och godare skolmat. Vi uppmanar därför alla i elevråden och i kommunen att kräva en bättre skolmat åt eleverna!

Hungrig skolelev

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.