Systematiskt kvinnoförakt

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribenterna menar att pandemin visat att samhället bärs upp av så kallat vanligt folk.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Om Corona-krisen har bevisat något, så är det att välfärden inte bärs upp av rika män i direktörsstolar, utan av vanliga människor. Arbetare inom offentlig sektor. Undersköterskor, lokalvårdare och skolpersonal. En stor majoritet av dessa är kvinnor.

Vare sig konservativa eller januaripartier har för avsikt att stärka villkor och lön för de som sliter för att bära upp den välfärd som just nu går på sina bara knän. - Snarare tvärt om!Vi har under den senaste tiden tvingats bemöta försök att försämra arbetsrätt och strejkrätt.De som drabbas värst av detta är som vanligt, kvinnor.

Att borgerligheten fullständigt dryper av arbetarförakt och kvinnoförakt är knappast någon nyhet.

För att se exempel på detta behöver man inte resa särskilt långt.

Karlskoga kommun har över 2000 anställda och av dessa jobbar en stor majoritet inom någon form av omsorg. Omsorg för våra äldre, omsorg för våra barn eller omsorg för de utsatta. De allra flesta av dessa är naturligtvis kvinnor.

Den senaste medarbetarundersökningen visar att personalen är mycket missnöjd med sin arbetsgivare och med sin arbetssituation.Den borgerliga alliansen svarar med att man hellre fokuserar på ”kundnöjdhet”, vilket i praktiken betyder att man istället för att satsa på att medarbetarna (som i stor utsträckning också är kommuninnevånare) ska trivas på jobbet och vara stolta över sitt arbete, hellre satsar på att företag ska få det som de önskar så att man hamnar långt upp på Svenskt Näringslivs ranking.

Borgarnas lösning för att hantera situationen med missnöjda medarbetare? - Skicka cheferna på kurs!

Så här ter sig arbetar och kvinnoföraktet i vårt moderna samhälle. Systematiskt dolt bakom, från början, otillräckliga budgetar i en bransch där man enbart kan spara på människor och personal.

Det är dags att agera och det är dags att agera nu. Tanken om ett socialistiskt, feministiskt och ekologiskt samhälle blir aldrig omodern, och det är nu om någonsin, vi måste hjälpas åt för att bekämpa de konservativa krafterna och bevisa att ett jämställt och jämlikt samhälle innebär en bättre framtid för alla. Oavsett samhällsklass, kön, etnicitet eller sexuell läggning.

Anna Lilja, ordförande Vänsterpartiet Karlskoga

Maria Nyberg, partiföreträdare Vänsterpartiet Karlskoga

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.