Litar på demokratin

Ledare
PUBLICERAD:
Foto: Kajsa Juslin
Söndagens partiledardebatt visade klart att vi nu återigen har två block i svensk politik. Och att sverigedemokrater och liberaler är en del av det ena blocket tillsammans med moderater och kristdemokrater. I senaste mätningen representerar de fyra partierna ungefär hälften av de röstberättigade väljarna.

Jag är inte självklart bekväm med moderaternas närmande till sverigedemokraterna. Ändå var det något befriande med söndagens debatt: nu vet vi vad som gäller. Nu vet vi vad vi lägger vår röst på.

Samtidigt är det mycket upprörda känslor och allt fler hävdar att hela den svenska demokratin är i fara om sverigedemokraterna får inflytande över eller plats i en regering.

Men är det inte i själva verket så att demokratin är i fara om vi inte litar på den? Om vi inte låter saker och ting ha sin gång?

Jag kan framstå som naiv, men ju mer jag funderar desto säkrare blir jag.

Trots att jag vet att sverigedemokraterna har en agenda som de följt i många år och som de successivt fått acceptans för hos andra partier vill jag inte tro att de på allvar kan hota vår demokrati.

Vill människor lägga sin röst på ett parti som förklarar alla problem med invandring, som anser att kvinnomisshandel är ett importerat problem, som vill lägga ner P3, som vill ta sig rätten att bestämma vad som är kultur och bra litteratur och strypa folkhögskolorna så låt folk få rösta på det partiet.

Vill människor rösta på partier som vill samarbeta och samregera med det partiet så måste folk få göra det.

Sedan får vi alla leva med det valresultatet, på gott och ont.

Även sverigedemokraterna kommer att få leva med det – och om högerblocket vinner så kommer de att sitta i en helt annan position.

I stället för att enbart debattera invandring och negligera alla andra frågor kommer sverigedemokraterna att tvingas ta ställning i en rad andra frågor. Faktiskt kommer de att bli tvungna att bekänna färg i en rad frågor som berör deras väljare – och kanske inte alltid på ett positivt sätt. De kommer att tvingas stå upp för en politik som fyra partier i en samlingsregering för även när de inte fått som de velat.

Som jag skrivit flera gånger tidigare kommer ordet demokrati från grekiskans demos (folket) kratos (styre). Och jag kan inte annat än tro på att det är det bästa alternativet för att styra ett samhälle.

Catarina Lindström