Hoppa till huvudinnehållet

Länsstyrelsen ska bekämpar invasiva växter

Publicerad:

Jättebalsamin, blomsterlupin och kanadensiskt gullris, är ett hot mot biologisk mångfald. Nu satsar länsstyrelsen därför 4,5 miljoner kronor på att bekämpa invasiva växter i skyddade naturområden i Örebro län.

Invasiva växter konkurrerar ut andra växter och är svåra att bli av med.

Invasiva arter är arter som människan avsiktligt eller oavsiktligt har flyttat till ett nytt område där de snabbt sprider sig och orsakar skada. De främmande arterna är ett av de största hoten mot biologisk mångfald i världen.

Naturvårdsverket har i dagarna beviljat Länsstyrelsen i Örebro län drygt 4, 5 miljoner, den högsta summan bland alla län, för att bekämpas invasiva växter i ett tjugotal naturreservat.

Länsstyrelsen kommer också att bekämpa invasiva växter på kommunal mark tillsammans med kommunerna Karlskoga, Askersund, Hallsberg, Kumla, Laxå, Nora och Örebro.

Man har även påbörjat en stor satsning för att bekämpa invasiva främmande arter i statligt skyddade områden och utökar insatserna ytterligare 2021.

Artikeltaggar

AskersundHallsbergInvasiva arterKarlskogaKumlaLänsstyrelsenLaxåMiljöNoraÖrebro

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.