Hoppa till huvudinnehållet

Bäckmans metod ett föredöme: ”Givetvis väldigt roligt att höra”

Publicerad:
Nina Bäckman är ny aktivitetssamordnare för vårdboenden i Karlskoga kommun.
Nina Bäckman är ny aktivitetssamordnare för vårdboenden i Karlskoga kommun. Foto: Helena Lundberg

Karlskoga kommuns aktivitetssamordnare, Nina Bäckman, har blivit inbjuden av Solna kommun att föreläsa om hennes arbetsfilosofi.

– Jag fick höra att de var imponerade av hur jag jobbar här och det är givetvis väldigt roligt att höra.

Föreläsningen och intresset från Solna handlar om hur Bäckmans arbete gjort Karlskoga till ett föredöme inom äldreomsorg.

– Jag kommer föreläsa för deras profilsamordnare inom äldreomsorgen om Karlskogas modell för kultur och aktiviteter. De har sett att vi ligger långt före gällande bland annat samverkan mellan olika aktörer, och hur vi långsiktigt organiserar aktivitetsverksamhet.

Arrangören för Solna kommun heter Liberta Mehdi och är en person som Bäckman har bra koll på.

– Jag har sedan flera år följt henne, då hon tidigare jobbat på privata boenden i Stockholm, men sedan blev det tyst i några år. Plötsligt kontaktade hon mig och sade att hon följt Karlskogas arbete och då visade det sig att hon fått ett uppdrag från Solna kommun för att hjälpa dem samordna sina boenden.

– De personer jag ska föreläsa för känner att de har svårt att organisera aktiviteter och få dem att göra saker tillsammans. Vi har jobbat in ett system i Karlskoga för att lägga in kulturella aktiviteter för personalen. Detta är något jag jobbat in ganska hårt sedan jag började här, 2019.

Individen i fokus

I inbjudan till föreläsningen skriver Mehdi att "Förhoppningen är att denna eftermiddag ska inspirera oss att i större uträckning och utifrån den enskildes behov och förutsättningar erbjuda en meningsfull tillvaro. Vi ser mycket fram emot Nina Bäckmans föreläsning om Karlskoga kommuns modell".

Just det individuella är något Bäckman trycker extra hårt på.

– Min erfarenhet är att man måste tänka på varje individ för sig, så man inte grupperar ihop människor som en grupp. Att man bekräftar en persons situation och roll och ser till varje situation som unik. Det är väldigt lätt hänt att man tänker ”område” istället och det är däri nyckeln ligger, att lyckas bryta upp grupper till individer.

Utöver Karlskogas bidrag så är även Ingmar Skoog, professor i psykiatri, samt Barbro Westerholm, riksdagsledamot, inbjudna som föreläsare.

– Det är två eminenta föreläsare så det är hedersamt att få pratat i samma forum. Vi som kommun har drivit det hårt för att människor ska få se vad vi gör, så att vi syns. Tidigare har det varit väldigt stängt och mycket av framgången handlar om transparens och att visa vad vi egentligen gör, och ge invånarna hopp om det fina som sker på äldreboenden.

Reser runt Norden

Utöver föreläsningen i Solna är kommunens vård- och omsorgsboenden numer också med i kampanjen Rörelse för bättre hälsa i alla åldrar och för att motverka diabetes.

– Vi är synliga i sociala medier där vi visar upp bilder och filmklipp med äldre på våra boenden som rör sig aktivt. Kampanjen ska ta oss runt norden med aktiva människor som inspirerar andra att röra på sig. Syftet är att öka medvetenheten om olika typer av diabetes och uppmuntra alla till en hälsosam livsstil.

Artikeltaggar

KarlskogaKarlskoga kommun (org)Nina BäckmanSamhälleSolnaVårdboende

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.