Alla måste ta ansvar

Ledare
PUBLICERAD:
Foto: Kajsa Juslin
Det är dags att skärpa till sig. Att hyfsa tonen. Att behandla medmänniskor med respekt.

Det är den enda slutsats jag kann dra efter att ha tagit del av Patrik Rehnbergs farhågor för demokratins framtid. Patrik Rehnberg är gruppledare för socialdemokraterna i Degerfors och undrar hur mycket man som politiker ska tåla av personliga påhopp, hot och hat på nätet. Han oroar sig för vad det betyder för demokratin när allt färre engagerar sig politiskt – helt enkelt för att priset är för högt.

Varken problemet eller diskussionen är nya, men eftersom problemet finns kvar behöver vi också hålla liv i diskussionen.

Första gången jag skrev om detta var 2014 när kristdemokraten Lovisa-Teolina Pettersson dödshotades för sitt politiska engagemang.

Några år senare var det den moderate riksdagsmannen Jörgen Anderssons 14-årige son som misshandlades och dödshotades av ett gäng jämnåriga. För hans pappas åsikter.

Listan skulle – sorgligt nog - kunna göras mycket längre.

Men var går då gränsen? Hur mycket ska en politiker acceptera?

Ingen ska behöva tåla att bi hånad, hotad och hatad för sitt politiska engagemang. Man ska kunna ta rejält med kritik för sina idéer och vara beredd på att meningsmotståndarna gör vad de kan för att skjuta en i sank. Men man ska kunna kräva av alla att de ska kunna göra skillnad på sak och person. Att blanda in anhöriga är så lågt att det borde vara otänkbart.

Även vi som lokalmedia har ett ansvar; hur mycket ska vi citera? Vad ska vi plocka bort på sociala medier? Detta är ingen exakt vetenskap, och det är inte alltid det blir rätt. Så sent som i helgen brast våra rutiner och jag reagerade för sent på en tråd på fb. Jag ber de drabbade om ursäkt för detta.

Men vi tar problemet på allvar och för en ständig diskussion.

Om alla andra gör samma sak kommer tonläget att bli bättre – billiga poäng riskerar att kosta mer än de smakar.

”Jag håller inte med om vad du säger, men jag är beredd att gå i döden för din rätt att säga det.”

Det är ett klassiskt citat som brukar tillskrivas Voltaire – i själva verket var det nog Evelyn Beatrice Hall som skrev det.

Oavsett vilket så är detta bland det klokaste som sagts, och det är dags att vi alla inser att vi måste slå vakt om den yttrandefrihet vi har.

Kanske med tillägget ”Men det betyder inte att du får säga det på vilket sätt du vill”.

Catarina Lindström