Hoppa till huvudinnehållet

Väntar med underlagsbyte på Stora Valla till efter säsongen

Publicerad:
Degerfors IF hoppas på fina sommarmatcher med ökad publik på Stora Valla – och fler segrar.
Degerfors IF hoppas på fina sommarmatcher med ökad publik på Stora Valla – och fler segrar. Foto: Kajsa Juslin

Degerfors IF och Degerfors kommun väntar med underlagsbytet på Stora Valla till efter säsongen.

– Det var ju den här osäkerheten runt upphandlingen. Risken för överprövning finns ju, som vi vet sedan tidigare, alltid, säger Suzanne Hällström, klubbchef i DIF.

Klubbat i fullmäktige: Naturgräs på Stora Valla

Degerfors spelade sista hemmamatchen innan EM-uppehållet på tisdagskvällen – och det blev som bekant en speciell och minnesvärd sådan.

– Ja fy tusan vad det var roligt. En underbar kväll efter en jobbig dag. Det kändes som mer än tre poäng, säger Suzanne Hällström.

Klubbchefens jubel från en av logerna syntes lång väg när tv-produktionen riktade kameran däråt efter krossen i länsderbyt.

– Det blev ju ett stresspåslag. Vi har rätt mycket att göra inför varje match och i går blev det ännu mycket mer. En vinst på kvällen... Jag hade glömt allt det andra då (skadegörelsen). Det var så många här och hjälpte till i går och när jag tittar i dag... Jag ser inga minnen av det där och det är helt otroligt.

Osäkerhet runt upphandlingen

Kommunfullmäktige beslöt om naturgräs och inte konstgräs som ny planbeläggning på Stora Valla måndag 26 april, samma dag som Degerfors IF vann sin första allsvenska match sedan 1997 via 3–2 borta mot IFK Göteborg.

Det som då återstod var ett beslut om huruvida underlagsbytet skulle ske under EM-uppehållet, så fort som möjligt efter derbyt mot ÖSK alltså, eller efter säsongen.

Parterna har nu bestämt sig för efter säsongen.

– Det var ju den här osäkerheten runt upphandlingen. Risken för överprövning finns ju, som vi vet sedan tidigare, alltid.

Hällström syftar på upphandlingen för arbetet att uppföra de nya ljusmasterna.

En intresserad företagare begärde då överprövning till förvaltningsrätten, men drog senare tillbaka denna vilket ur Degerfors IF:s synvinkel räddade månader av spel på Stora Valla.

– Tanken var ju att kommunen själv skulle gräva upp planen, att vi skulle tjäna lite tid då. Men då var det ju mardrömmen, om någon skulle överpröva... Då skulle vi stå där med en uppgrävd plan och inte kunna fortsätta arbetet i väntan på beslut.

– Vår (Degerfors IF:s) dröm hade ju varit om upphandlingen hade kommit i gång något tidigare, parallellt med allt det andra som har skett på arenan. Men arbetsbelastningen har varit så tung, det har liksom inte gått. Då valde vi den här vägen.

”Riktiga publikmatcher”

Degerfors IF, som hyr Stora Valla av kommunen, ville heller inte riskera att gå miste om fina sommarmatcher med publik på Stora Valla.

– Det kan bli några riktiga publikmatcher, om nu publiken kan komma in då. Då såg vi att problemen hellre fick komma i slutet av säsongen i så fall.

De problemen innebär mer precist matchflytt till Behrn Arena om Stora Valla skulle bedömas som ospelbar.

Ulf Jangentorp, enhetschef på serviceförvaltningen med ansvar för Stora Valla, berättar dock att det finns en plan för att göra ytterligare insatser och minska den risken i en intervju med VF som var först med att berätta om planen för underlagsskiftet.

– Vi får se hur mattan mår och hur det utvecklar sig, sen ta ett snabbt beslut. Men en slitsdränering skulle kunna göras, även om det kostar en del pengar så skulle det kunna göra att det går att spela längre, säger Jangentorp till VF.

– Vi kommer ju att göra allt i vår makt tillsammans med klubben för att den ska överleva. Men det är sent på året och då är det svårt här.

Det stora arbetet kommer sedan att börja efter sista hemmamatchen (28 november) eller om Stora Valla bedöms som omöjlig att spela på innan dess, berättar Jangentorp.

– Strategin just nu är att dra igång med upphandlingen inom kort.

Artikeltaggar

DegerforsDegerfors IFDegerfors IF HerrFotbollStora VallaSuzanne HällströmUlf Jangentorp

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.