Hoppa till huvudinnehållet

Tillfällig lagstiftning följs vid inspekterade Degerforsrestauranger

Publicerad:
Trots klagomål har det vid oanmälda tillsynstillfällen gått lugnt till på de serveringsställen som inspekterats i Degerfors, man har följt trängsellagstiftningen.
Trots klagomål har det vid oanmälda tillsynstillfällen gått lugnt till på de serveringsställen som inspekterats i Degerfors, man har följt trängsellagstiftningen. Foto: Christine Olsson/TT

Efter klagomål om trängsel, trots pandemirestriktioner, har i Degerfors vid ett antal tillfällen gjorts tillsyn på ett par restauranger.

Bygg- och miljönämnden fick i senaste mötet rapport om tillsyn på efterlevnaden av lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen i Degerfors.

Miljö- och samhällsbyggnadsavdelningen har efter klagomål gjort tillsyn på ett par restauranger vid ett antal tillfällen sedan förra sommaren fram till och med nyligen.

Avvikelser som noterades vid en restaurang åtgärdades samma dag, varefter uppföljning av inspektionen gjorde en tid senare.

Inga avvikelser

Vid inspektionerna på en annan restaurang, som skett vid betydligt fler tillfällen och där miljöinspektören ibland haft polis och alkoholhandläggare med, har inga avvikelser noterats. Det trots klagomål och trots att tillsyn gjorts oanmält.

Kunder var ute innan klockan 20.3, utom vid ett tillsynstillfälle och då några var på väg ut samlades de i gången mot dörren, men de gick ganska omgående varför man inte fann anledning för påpekande.

Man har på samma restaurang, fast vid andra tillsynstillfällen noterat att där satt max fyra vid varje bord och att där inte var överbefolkat i lokalen.

Följer reglerna

Därmed gör miljö- och samhällsbyggnadsavdelningen bedömningen att trängsellagstiftningen för serveringsställen efterlevs.

Dock har man i det andra fallet diskuterat lösningar för trängsel och lokalens utformning och det är just dessa delar som bygg- och miljönämnden har tillsyn över. Socialnämnden ansvarar för att regler för öppettider och stängning följs.

Bygg- och miljönämnden godkände och lade rapporten till handlingarna.

Gäller än

Lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen trädde i kraft 1 juli 2020 och förlängdes, delvis ändrades, i december 2020, till att gälla fram till sista maj 2021. I början av maj ändrades den till att gälla i ärenden som inletts före utgången av september. (SFS)

Artikeltaggar

Bygg- och miljönämndenDegerforsJennie Karlssonlagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställenPolitikTrängseltillsyn

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.