Hoppa till huvudinnehållet

Karlskoga och Degerfors får del av miljoner för kyrkligt kulturarv

Publicerad:
Fönstren på Degerfors kyrka ska renoveras och församlingen får nu statsbidrag till hjälp.
Fönstren på Degerfors kyrka ska renoveras och församlingen får nu statsbidrag till hjälp. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Degerfors-Nysunds församling och Karlskoga församling får tillsammans 1,2 miljoner för att vårda det kyrkliga kulturarvet. Totalt är det 46 projekt i Karlstads stift som får dela på drygt 23 miljoner kronor i statligt bidrag.

Årligen delar staten ut 460 miljoner kronor för vård och underhåll av kyrkobyggnader, inventarier och kyrkotomter. Den kyrkoantikvariska ersättningen syftar till att det gemensamma kulturarvet ska bevaras, användas och utvecklas.

Av dessa har Karlstad stift tilldelats drygt 23 miljoner kronor och de ska användas till allt från skiffertak och tjärning av spåntak till fönster- och fasadunderhåll samt förebyggande brandskyddsåtgärder. Åtgärderna ska genomföras under 2022 och 2023.

Tak och fönster

Beslut om hur dessa 23 miljoner ska fördelas togs på stiftsstyrelsens sammanträde nyligen och i den fördelningen hamnade 785 000 kronor hos Karlskoga församling för tjärning av kyrkans tak, enligt samma metod som sakristians tak.

Degerfors-Nysunds församling får 428 000 kronor för fönstermålning på Degerfors kyrka.

Sökte för mer

Degerfors-Nysunds församling hade sökt bidrag för fler åtgärder, bland annat för renovering av trappan och för fasadmålning på Degerfors kyrka samt för renovering av fönstren på Nysunds kyrka.

– Vi har medelsbrist och vår erfarenhet är att istället för att smeta ut lite till alla är det bättre att prioritera några mer angelägna projekt än andra. Vi har resonerat med fastighetsansvariga och bedömningen var att några är mer angelägna än andra och därför får en del projekt vänta något år, säger stiftsantikvarie Erika Hedenskog och tillägger:

– Det är inte dåliga ansökningar, utan de får vänta och ansöka igen.

De får mest

Störst ersättning går till fem större projekt i stiftet. Det är tornrenovering på Sundals-Ryrs nya kyrka i Brålanda pastorat till vilket tilldelas nästan 3,8 miljoner kronor, fasadåtgärder på Säffle kyrka som tilldelas 2,2 miljoner kronor, skiffertakomläggning på Järnskogs kyrka i Eda-Köla pastorat dit det går drygt 2 miljoner kronor och på Mo kyrka i Åmåls församling som får 1,6 miljoner kronor samt renovering av plåt, puts och fönster på Karlstads domkyrka dit 1,2 miljoner kronor går.

Artikeltaggar

DegerforsDegerfors kyrkaDegerfors-Nysunds församlingKarlskogaKarlskoga församlingKarlskoga kyrkaKarlstads stiftNyheterNysunds kyrkaStatsbidrag

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.