Hoppa till huvudinnehållet

Karlskogas företagsklimat bättre än någonsin – Degerfors har rasat på fyra år

Publicerad:
Företagsklimatet har inte varit bättre än nu i Karlskoga, enligt Svenskt näringslivs årliga enkät. Foto: Roger Gleisner

Företagsklimatet går spikrakt uppåt i Karlskoga, årets betyg är det bästa på 20 år.

Kommunen står för den bästa utvecklingen i Örebroregionen, enligt Svenskt näringslivs årliga undersökning.

I Degerfors går dock utvecklingen åt motsatt håll.

Karlskogaföretagen som deltar i undersökningen har gett det bästa betyget, sedan mätningen startade 2002.

På den sexgradiga skalan är det samlade omdömet av företagsklimatet 3,73 poäng. En ökning med 0,46 poäng sedan 2020.

Även politiker ingår i undersökningen och de har en samsyn på företagsklimatet med företagarna, poängen i det samlade omdömet är 3,76.

Politikerna upplever dock att företagsklimatet försämrats i Karlskoga. Poängen har försämrats med 0,29 poäng sedan 2019.

Bäst utveckling i länet

Karl Hulterström vid Svenskt näringsliv berättar att Karlskoga jämte Askersund står för den bästa utvecklingen i Örebroregionen.

– Det är mycket glädjande att Karlskoga ökar så mycket. När jag pratar med företagare i kommunen berättar de ofta om den positiva utvecklingen under de senaste åren, säger Hulterström.

Karl Hulterström vid Svenskt näringsliv
Karl Hulterström vid Svenskt näringsliv Foto: Emely Wallo

Ser effekt

Han berättar att Karlskoga kommun för några år sedan signalerade att man ska bli bättre på att hantera frågor som rör företag och bli mer serviceinriktade.

– Jag var på ett möte mellan kommun och företag hösten 2019. Det var då de startade och nu ser vi effekten, säger Karl Hulterström.

Bryter man ned undersökningen till de olika områdena i enkäten svarar företagare att dialogen mellan företag och kommunens beslutsfattare har ökat. Poängen var 2,71 år 2019 och är nu 3,17.

Bättre attityder

Karlskoga förbättrar sig i alla områden som rör kommun och företag. Exempelvis ökar poängen för kommunens upphandling från 2,54 till 3,11 mellan 2020 och 2021.

– Företagarna uppskattar att dialogen med kommunen och attityderna gentemot företagen blivit markant bättre. Företagen är mycket nöjdare nu än tidigare rent generellt, säger Karl Hulterström.

Har rasat på fyra år

Degerfors kommuns företagsklimat har dock försämrats enligt undersökningen. Företagarna ger Degerfors 3,21 i poäng i den sexgradiga skalan, en försämring med 0,14 poäng sedan förra året.

Politikerna upplever dock att företagsklimatet är bättre, än företagarna själva. Politikerna har gett Degerfors 3,93 poäng i det samlade omdömet.

Degerfors toppnotering i undersökningens historia kom 2017 då kommunen fick 3,77 poäng.

– Företagsklimatet i Degerfors upplevdes bättre än Karlskoga tidigare. Men de senaste åren har kommunen fått lite sämre resultat i nästa alla faktorer.

Vad kan det bero på?

– Det har varit turbulent i kommunen. Det kan skapa oro som gör att service och bemötande i kommunen inte fungerar och det kan vara det företagen menar. Det är min tolkning, säger han.

Centrum av Degerfors
Centrum av Degerfors Foto: Anna-Stina Tallmyren

Degerfors har störtdykt i faktorn kommunpolitikernas attityder till företagande med cirka en hel poäng sedan 2017, anser företagarna i undersökningen.

– Det har funnits en tydlig ambition i Degerfors men tyvärr har detta inte infriats. Förhoppningsvis kan Degerfors följa efter det positiva som händer i grannkommunen Karlskoga som tagit stora steg i rätt riktning när vi frågar företagare i kommunen

Undersökningen har gått ut till 200 företag i Karlskoga respektive Degerfors. 107 företag i Karlskoga har svarat i år, en svarsfrekvens på 60 procent. I Degerfors har 71 företag svarat och svarsfrekvensen är 43 procent.

Undersökningen ligger nu till grund för höstens företagsranking.

Artikeltaggar

DegerforsDegerfors kommun (org)KarlskogaKarlskoga kommun (org)NäringslivSvenskt Näringsliv

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.