Hoppa till huvudinnehållet

Karlskogingen drömmer om guld: ”Det är grymt tufft”

Publicerad:
Karlskogingen Anton Eriksson Therus jagar SM-guld i rallycross i sin BMW E36 318.
Karlskogingen Anton Eriksson Therus jagar SM-guld i rallycross i sin BMW E36 318. Foto: Qnigan

Efter förra årets brons i rallycross-SM jagar Anton Eriksson Therus guld, även om det blev en trög start.

– Jag har tagit ett brons så nu siktar man såklart på att stå högst upp den här säsongen, säger han.

Förra säsongen vann Anton Eriksson Therus brons i 2150-klassen på rallycross-SM. Den 24-årige Karlskogaföraren som tävlar för MK Team Westom är nu på guldjakt i den nya säsongen.

En säsong som startade igång i Höljes 14-16 maj med de två första av totalt sju deltävlingar där Superfinalen i Arvika i augusti knyter ihop säcken.

Men Eriksson Therus första två deltävlingar i Höljes blev inte vad han hade tänkt sig eftersom det stannade vid semifinal gånger två.

– Det blev en medioker första helg kan man väl säga. Jag är inte supernöjd. Det var lite varierande underlag med regn för det mesta och jag fick inte riktigt till körningen på det den här gången. Men så kan det vara ibland, säger Anton Eriksson Therus.

– Jag är lite besviken faktiskt. Jag hade höga förväntningar inför första tävlingshelgen eftersom jag förra året vann premiären i rallycross-SM på samma bana i Höljes. Jag försöker att glömma det nu och siktar på nästa deltävling i Piteå i mitten på juni.

Hård konkurrens

Med 37 inkörda poäng ligger Eriksson Therus på elfte plats i totalen efter två deltävlingar. Det är en bit upp till Erno Antikainen från Skene MS som leder med 77 pinnar. Men poängsystemet gör att det kan svänga fort åt båda håll.

– Man kan ta 30 poäng per tävling så det är inga omöjligheter. Men det går snabbt och förarna i toppen börjar redan dra iväg så man får ta en ny utvärdering efter Piteå och se hur man ligger till, konstaterar Anton Eriksson Therus.

– Jag siktar på att i år igen ta en SM-medalj i totalen. Men det är inte så jädrans lätt eftersom vi är så många förare i min klass. Vi är den största klassen i rallycross-SM, så det räcker att få ett dåligt heat så är man långt ner.

Men trots starten är siktet inställt på SM-guld.

– Jo, absolut. Jag har ändå kört några år nu och bevisat att jag kan vara med i toppen och jag har tagit ett brons så nu siktar man såklart på att stå högst upp den här säsongen.

Vad tror du om chanserna med tanke på starten?

– Jag måste göra jättebra tävlingar i Piteå (12-13 juni) och Västerås (24-25 juli) med mer stabila kval och så får jag hoppas att jag kan vara med och slåss om pallplatser i slutändan på Superfinalen i Arvika (i augusti). Men det går snabbt att halka efter när man gör en dålig helg. En ny grej i år är dock att man får räkna bort resultatet för en deltävling, förutom den sista Superfinalen, vilket kan röra om lite i grytan i slutändan även om det är stabila chaufförer i toppen.

– Jag vill inte få ett sämre resultat än förra året även om det är grymt tufft att ta en medalj.

Eriksson Therus nästa två deltävlingar är i Piteå 12-13 juni.
Eriksson Therus nästa två deltävlingar är i Piteå 12-13 juni. Foto: Privat

Vass bil

Som tur är verkar Anton Eriksson Therus nöjd med sin bil, en BMW E36 318.

– Det är samma som förra säsongen och vi har uppdaterat den litegrann och den är en av de bästa. Det är ingen som är bättre utan jag lägger ner väldigt mycket tid och energi på bilen för att ha den i toppskick maskinellt. Att ha en konkurrenskraftig bil är ändå grunden. Det är väldigt viktigt och alla har bra bilar i de här högre klasserna på SM.

– Men bilen fungerar bra och jag får tacka alla som har hjälpt mig och håller igång bilen. Det är många företag som hjälper mig med support, renovering och inställningar. Det gäller att samarbeta med rätt personer för man klarar inte av allt själv.

Artikeltaggar

Anton Eriksson TherusRallycrossRallycross-SMTeam Westom

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.