Hoppa till huvudinnehållet

Översvämningar och trafikproblem efter regnet

Publicerad:
Många larmade om översvämningar efter det häftiga regnovädret i östra Svealand på onsdagen. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Hundratals larm översvämmade byggnader och vägar har det senaste dygnet kommit till räddningstjänsterna i östra Svealand.

Regnandet mattas av under dagen men räkna med trafikproblem på grund av översvämningarna.

Mest har det regnat över Djurö, Värmdö kommun. Från klockan 8 på onsdagsmorgonen till klockan åtta nu på torsdagsmorgonen kom 49,9 millimeter och så mycket har det inte regnat i Stockholms län på åtminstone 20 år, enligt meteorolog Moa Hallberg vid SMHI.

Men regnet är på väg att mattas av.

– Det blir fortfarande regn till och från i dag men inte alls samma intensitet. Det kommer cirka 5--10 millimeter till. Sedan mattas det av under natten, men det kan bli någon enstaka skur i morgon fredag, säger Moa Hallberg.

En klass 1-varning för höga flöden är fortfarande utfärdad för Östergötlands län, Södermanlands läns, Stockholms län, Uppsala län, Västmanlands län och Örebro län.

Trängde in i källare

Räddningstjänsterna i Uppsala, Stockholm och Södertörn har överösts med översvämningslarm.

– Vi hade nästan 150 ärenden som kom in och 50 av dem hann vi med att försöka avhjälpa på något sätt, säger Tommy Wållberg, ledningsbefäl på Räddningscentral Mitt, om onsdagens arbetsbörda.

Räddningstjänstens pumpar gick för högvarv.

– Parker svämmade över och vattnet trängde in i en mängd källare samtidigt . Vi var tvungna att prioritera samhällsviktiga funktioner och fastigheter, samt kulturhistoriska värden. Så tyvärr var det många privata enskilda ägare som ville få hjälp, som vi inte kunde hjälpa, berättar han.

Södertörns brandförsvars vittnar för TT om en liknande arbetsbelastning.

Vägar översvämmade

Trafikverket har också haft ett hektiskt dygn. På torsdagsmorgonen var det sex län som var berörda av SMHI:s klass 1-varning och ett 20-tal vägar som var påverkade av översvämningar. Värst drabbat är Stockholms län, enligt Trafikverket.

Även tågtrafiken påverkas och resenärer på många sträckor får räkna med förseningar. Detta gäller bland annat trafiken mellan Stockholm och Göteborg, på grund av översvämning mellan Hallsberg och Laxå.

Även sträckan Stockholm-Uppsala påverkas på grund av översvämning mellan Knivsta och Uppsala. Som en följd har SJ fått ställa in tio tåg på sträckan.

Susanna Persson Öste/TT

Anna Lena Wallström/TT

Artikeltaggar

HallsbergLaxåNederbördÖrebro länSMHITrafikTrafikverketVäder

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.