Hoppa till huvudinnehållet

Hemtjänstpersonal ser kostnadsökning och risker i att flytta vårdlaget

Publicerad:
Hemtjänstlaget Åtorp-Svartå vill inte flytta från Åtorp, in till Degerfors. Personal ur laget, som vill vara anonyma, berättar hur de ser på det.
Hemtjänstlaget Åtorp-Svartå vill inte flytta från Åtorp, in till Degerfors. Personal ur laget, som vill vara anonyma, berättar hur de ser på det. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Det är ingen hemlighet att hemtjänsten i Degerfors dras med för höga kostnader. Det Åtorp-Svartås vårdlag finner märkligt är att man då föreslår att alla ska utgå från Degerfors, då det gör långa restider med, som de ser det, kostnader som motsvarar långt mer än en årsarbetare.

Mer än nio timmars restid per dag motsvarar mer än en årsarbetare och resekostnader för mellan 350 000 kronor och en miljon, enligt uträkningar som vårdlaget gjort baserat på hur många som reser och om de ska ha sina raster i Degerfors. Enligt förslaget ska det spara pengar och även ge andra vinster om all personal utgår från samma lokal.

– Är det vettigt att använda skattepengar så, att resa bort dem när vi istället kunde lägga den tiden hos vårdtagarna? Hur bra är det för miljön? Hur säkert är det att vi kanske sitter fyra-fem personer i en liten Renault på krokiga och viltrika vägar?

Det är några av funderingarna personalen i vårdlaget har kring förslaget som har varit uppe förr, men den här gången är det skarpt då socialnämnden tar ställning till det i nästa möte.

Samverkan

Socialnämnden har i strävan att spara pengar gett förvaltningen uppdraget att se över en omorganisation med färre vårdlag och även den geografiska fördelningen samt möjligheten att alla vårdlag ska utgå från lokalen på Sveagatan 3 i Degerfors.

Enhetscheferna har kommit fram till att det är fullt möjligt och de ser även samverkansmöjligheter mellan lagen om de utgår från samma lokal.

– Samverka, vilket begrepp det är! utbrister en i personalen.

I vårdlaget, som är en sammanslagning mellan Åtorp och Svartå sedan tio år, så tycker man sig ha gott samarbete och berättar att man i öppna jämförelser som enda vårdlag fick högsta nöjdhetsindex i alla avseenden.

– Det sägs att arbetsmiljön blir bättre, det hävdas att det är svårt att rekrytera personal hit men vikarier som ibland jobbat här vill inte gå tillbaka till andra arbetsplatser utan stanna i Åtorp, säger personalen.

– Jag har jobbat i många år och i början hade vi varken telefon eller dator, så det måste i så fall bero på något annat om det blivit sämre.

– Vi har inget emot att rycka in i vårdlag i Degerfors om det fattas folk, men det inte alla tänker på är att det ska gälla även åt andra hållet. Hur blir det med kontinuiteten hos vårdtagarna då och hur bra är det, vi har fortfarande en pandemi, att det kommer olika personal hem till vårdtagarna?

Missvisande analys

Riskanalysen som tagits fram anser personalen är missvisande.

– Det är bara huvudskyddsombudet och vår enhetschef, Muris Beslagic, som skrivit under den, säger personalen och nämner att det enda som gjorts efter deras inlägg är ändringar i syftet med flytten.

– Men så får de inte göra, då ska det tas fram en ny riskanalys egentligen.

Personalen pekar på hur man i fackligt samverkansprotokoll skriver att det inte innebär ökade transportsträckor eller säkerhets- och miljörisker och att facken ser positivt på frågan. De befarar att om politiker inte är insatta i frågan kan de tro att enighet råder.

Det vårdlaget pekat på är framförallt att det går alldeles för mycket arbetstid åt för resor mellan Degerfors och vårdtagarna.

– De ifrågasatte hur vi kunnat räkna ut hur lång restid det blir, som om det skulle vara så avancerat.

Utifrån personalens beräkningar utifrån hur många som jobbar per dag och kväll, kommer det i snitt göra restid på motsvarande 1,7 årsarbetare och det är en kostnad på i runda slängar 850 000 kronor om året.

Lång väntan

– Vi har vårdtagare ända ned mot Laxå, det är väldigt långt från Degerfors. Hur länge får de vänta om de larmar? Gör det här att vårdtagarna kommer upp senare på morgonen och får gå och lägga sig tidigare, med risk för längre nattfasta, eftersom vi måste räkna in restiden till och från Degerfors.

Någon svarade att de får börja tidigare, men då undrar de hur viktigt det då är med samverkan om de inte hinner delta i avstämningsmöte på morgonen för att de måste åka tidigare.

Dyr lokal

I förslaget nämns som viktig del att beakta kostnader för lokalhyra i Åtorp och det är även vårdlaget medvetna om, men enligt vad de erfar sitter man kvar i ett avtal på lokalen fram till 2024.

Hemtjänstlokalen i Åtorp, på Tallmon, är nedre våningen i detta hus och lokalhyran är 240 000 kronor om året.
Hemtjänstlokalen i Åtorp, på Tallmon, är nedre våningen i detta hus och lokalhyran är 240 000 kronor om året. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Lokalhyran ligger på 240 000 kronor om året och om de istället hade en liten lokal med en månadshyra på runt 5 000 kronor så skulle det spara 180 000 kronor årligen. Även om lokalhyran skulle försvinna i Åtorp, så anser personalen att besparingen äts upp av resekostnader, leasingkostnader på minst ytterligare en bil om 4 000 kronor i månaden och förlorad arbetstid hos vårdtagarna, som måste täckas med mera personal.

– Vi skulle klara oss med en liten lägenhet, bara det finns möjlighet att gå på toa, duscha om det inträffar något hos vårdtagare som gör att vi måste det innan vi går till nästa, samt värma och äta mat, säger personalen.

Vi söker Muris Beslagic utan att lyckas, men får istället kontakt med den andra enhetschefen, Ann Karlsson Kock. På frågan hur hela vårdlaget ska kunna släppa allt och ge sig in på eftermiddagsmöte i Degerfors, svarar hon att det inte är tänkt så.

– Det räcker att en från varje vårdlag kommer in på avstämningsmöte och önskvärt är att det är den som ska gå kvällspasset som deltar, säger hon.

Karlsson Kock menar dock att personalen måste ha tillgång till en lokal i Åtorp där de har möjlighet att värma mat och även gå på toa.

Personalen säger sig ha fått dubbla besked och bud om det.

Protester

En rad föreningar i Åtorp har skickat protestskrivelse till socialnämnden mot förslaget. Vårdlaget gjorde namnlistor som placerades i butiken och som skrevs på av många.

– En del vårdtagare hörde talas om det och ville att vi skulle ta med listor och det gjorde vi, men för det har vi fått skriftlig varning för det var fel av oss enligt ledningen, för brukarna är i beroendeställning till oss.

– Men det är fler i kommunen som misskött sig i jobbet och skapat större oro än vi, anser vårdpersonalen.

– Ja, går det åt det här hållet så vill man inte bli gammal i Degerfors kommun, säger de.

Sparförslag där 21 tjänster kan försvinna
Enligt förslaget ska alla vårdlag utgå från Sveagatan 3, i Degerfors.
Enligt förslaget ska alla vårdlag utgå från Sveagatan 3, i Degerfors. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

ÅtorpDegerforsHemtjänstMuris BeslagicPolitikSocialnämnder

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.