Hoppa till huvudinnehållet

Upprört hos de boende - padelbana vid Näset byggs under helgen

Publicerad:
Basketplanen på Näset i Karlskoga är tänkt att förvandlas till en padelbana.
Basketplanen på Näset i Karlskoga är tänkt att förvandlas till en padelbana. Foto: Björn Mildh

Karlskoga kommun har gett klartecken för en privat aktör att bygga en padelbana på Näset. Bygget startar till helgen och detta är något som rört upp känslor hos de boende i området.

Insändare: Varför ingen dialog om padelbanan vid Näset?Insändare: Vi vaknar och somnar till oljudet av padel

Banan är tänkt att byggas på den yta som för tillfället innefattar en basketplan, och med närhet till både kiosk och badplats.

Redan nu finns den kommande banan uppe på bokningssajten matchi.se, där det går att läsa att banan öppnar inom kort samt att det finns möjlighet att köpa så kallade klippkort, för att kunna användas när bokningen blir aktiv.

Enligt uppgifter till tidningen kommer bygget av banan påbörjas under helgen, något som upprört flera av de boende i området som inte fått möjlighet att yttra sig i ärendet. Bygget går också ut över den basketplan som i dag utgör ett populärt tillhåll för ungdomar. Uppgifterna gör också gällande att aktören skrivit ett arrendeavtal på en dubbelbana men där även tillstånd för en singelbana ingår. Om det handlar om hela basketplanen eller delar av den som kommer att försvinna är oklart.

Från länsstyrelsen säger Sten Renglin, pressansvarig, att beslutet om att bygga en bana ligger i kommunens händer, och då mer specifikt hos tillväxt- och tillsynsförvaltningen.

– Kommunen har fullt mandat att fatta beslut i frågan men efter att beslutet är taget skall de skicka detta till oss och då har vi tre veckor på oss att avgöra om vi godkänner det eller inte. Om det inte godkänns kan vi återkalla beslutet.

Informationen om banan på bokningssajten matchi.se.
Informationen om banan på bokningssajten matchi.se. Foto: matchi.se

Oklart

Om bygget av banan inkräktar på gällande strandskydd eller om kommunen lyckats göra ett undantag för detta är även det oklart.

Tony Ring (M), kommunstyrelsens ordförande, fick höra om planen för banbygget så sent som i tisdags kväll.

– Jag hade inte hört ett ord om detta så jag blev väldigt förvånad när jag blev medveten om vad som var på gång. Jag bor ju själv där så det påverkar ju givetvis även mig men jag har ändå svårt att tro att ljudnivån skulle kunna skapa så mycket problem som det har diskuterats om i andra kommuner.

I dag finns sex stycken inomhusbanor samt två utomhusbanor i Karlskoga. I kommunens planer är denna siffra planerad att tredubblas.

Mer exakt när den nya banan skall stå klar är oklart men uppgifterna pekar på att det handlar om juni månad.

På flera håll runt om i landet pågår för tillfället rättsprocesser kopplade till avsaknad av bygglov samt de höga bullernivåer som projiceras från banan till närområdet.


Tidningen har varit i kontakt med kommunens mark- och exploateringschef, Björn Winnberg Persson, som hänvisade alla frågor vidare till näringslivschef Kalle Selander. Selander har dock inte varit tillgänglig för kontakt.

Artikeltaggar

KarlskogaKarlskoga kommun (org)PadelSamhälle

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.