Ny behandling mot stroke införd på USÖ

Vård & omsorg
PUBLICERAD:
USÖ
Foto: Per Lindgren
Universitetssjukhuset Örebro (USÖ) har för första gången utfört trombektomi på en stroke-patient.

Att trombektomiverksamheten nu är igång innebär att stroke-patienter i Örebro län inte längre behöver skickas långa sträckor till andra sjukhus för behandling och chanserna till gott utfall för den här stora gruppen patienter förbättras avsevärt.

Trombektomi är ett medicinskt ingrepp där en blodpropp tas bort från hjärnan med hjälp av tunna verktyg som förs in via kärlen. Syftet med ingreppet är att få igång blodflödet igen och rädda den del av hjärnan som påverkats av en stroke. Enligt studier förbättrar ingreppet patientens möjlighet till god livskvalitet avsevärt.

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.