Hoppa till huvudinnehållet

Lekfullt och roligt när de yngsta lär sig spela tennis

Publicerad:
Stella Nyström, till vänster, och Nikkie Bergström försöker hålla koll på sin egen boll samtidigt som de gör allt de kan för att slå bort bollen för kompisen under en övning som kräver såväl teknik som uppmärksamhet och kvickhet. Foto: Kajsa Juslin

På onsdagskvällarna är det tennisskola-bollek för de yngsta förmågorna i Bofors tennisklubbs regi.

Barnen som finns med är i åldrarna tre till och med nio år.

En del började efter att ha varit med på klubbens sommartennis.

Lukas Wester har tagit täten efter ledaren Christine Gauffin på uppvärmningen. Han följs av Theodor Edhall, till vänster, och Ludvig Lindberg. Ute till vänster, strax bakom de sistnämnda: Wilhelm Selinder Beck.
Lukas Wester har tagit täten efter ledaren Christine Gauffin på uppvärmningen. Han följs av Theodor Edhall, till vänster, och Ludvig Lindberg. Ute till vänster, strax bakom de sistnämnda: Wilhelm Selinder Beck. Foto: Kajsa Juslin

Andra har kommit till efterhand. Många har gjort det då de haft äldre syskon som spelat och på så sätt ”smittats” av tennisintresset.

Att två syskon kan spela samtidigt på samma ställe är något som passar bra för föräldrar som då bara behöver skjutsa en gång.

Lekfulla former

Julia Wester, med vit AIK-tröja, i mitten. Nathalie Edhall, i vit keps, till vänster, och Dylan Westlund, till höger.
Julia Wester, med vit AIK-tröja, i mitten. Nathalie Edhall, i vit keps, till vänster, och Dylan Westlund, till höger. Foto: Kajsa Juslin

Övningarna sker under lekfulla former där det handlar om att barnen ska bekanta sig med racket och boll, bollar som är mjukare än ”vanliga” tennisbollar.

När tidningen hälsar på är det en lek där spelarna ska springa till respektive linje på en tennisplan.

Alma Liloyan och Dylan Westlund.
Alma Liloyan och Dylan Westlund. Foto: Kajsa Juslin

På så sätt kombineras rörelse med att de får möjlighet att skaffa sig kunskap om vad de olika linjerna heter. Som baslinje, servelinje, mittlinje, singellinje och dubbellinje.

Fyra ledare

– Vanligtvis är vi fyra ledare. Jag och Lisa Pettersson har hand om den ena gruppen, Gustav Tavander och Sigge Eriksson om den andra, säger BTK:s tidigare storlöfte Christine Gauffin.

Från vänster: Leo Liloyan, Alexander Selinder Back, Dylan Westlund, Julia Wester och Elliot Westlund. Bakom barnen: ledaren Gustav Tavander. Nathalie Edhall skymtar då hon är på väg att plocka fram fler bollar.
Från vänster: Leo Liloyan, Alexander Selinder Back, Dylan Westlund, Julia Wester och Elliot Westlund. Bakom barnen: ledaren Gustav Tavander. Nathalie Edhall skymtar då hon är på väg att plocka fram fler bollar. Foto: Kajsa Juslin

Hon har efter cirka 15 års uppehåll kommit tillbaka till tennisen, nu som ledare, då hennes barn Charlie och Ebba började intressera sig för sporten.

Grupperna, bestående av sju-åtta spelare i varje, är uppdelade beroende på hur långt spelarna kommit i sin utveckling.

Lukas Wester och Nikkie Bergström.
Lukas Wester och Nikkie Bergström. Foto: Kajsa Juslin

– Vi avslutar alltid tillsammans, båda grupperna, berättar Christine.

Mycket som är roligt

Att det är kul märks tydligt på barnen. Liksom att en timme går väldigt snabbt. Så snabbt att det finns mycket spring i benen kvar när timmen är till ända.

– Att kasta, säger Alma Liloyan angående vad som är roligast.

– Och att slå, tillägger storebror Leo.

Syskonen Leo och Alma Liloyan kramar om varandra. I förgrunden Lukas Wester.
Syskonen Leo och Alma Liloyan kramar om varandra. I förgrunden Lukas Wester. Foto: Kajsa Juslin

– Guldgruvan, anser Nikkie Bergström med flera.

Då står tränaren på ena sidan nätet tillsammans med ett av barnen, till att börja med. Om spelaren på andra sidan nätet kan slå över bollen utan att den fångas får den ställa sig sist i ledet och fortsätta slå. Annars blir den också ”fångare”. Till slut koras en vinnare.

Guldgruvan är ett av många exempel på lekar som hjälper barnen att lära sig tennissportens grunder, för att i nästa steg fortsätta i någon av klubbens andra träningsgrupper om de så vill.

Dylan Westlund är tre år.
Dylan Westlund är tre år. Foto: Kajsa Juslin

Till sist, vad krävs av den som vill komma hit och testa?

– Det är egentligen väldigt enkelt att komma hit och prova en eller två gånger för att se om man tycker att det är roligt och vill fortsätta. Racket och bollar får man låna av klubben. Det enda som behövs är vanliga träningskläder och passande skor, svarar Christine Gauffin.

Nikkie Bergström är nära att fånga bollen.
Nikkie Bergström är nära att fånga bollen. Foto: Kajsa Juslin

Här kan du läsa mycket mer om Bofors tennisklubb, på hemsidan.

Artikeltaggar

Bofors TKTennis

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.