Hoppa till huvudinnehållet

OS-kval för Tran: ”Tror inte jag har hunnit förstå det själv än”

Publicerad:
Izabella Tran, 24, representerar Sverige i helgens OS-kval i Paris. Karlskogingen är därmed den enda svenska katautövaren som har chans på OS på damsidan.
Izabella Tran, 24, representerar Sverige i helgens OS-kval i Paris. Karlskogingen är därmed den enda svenska katautövaren som har chans på OS på damsidan. Foto: Jeff Tran

Izabella Tran gjorde comeback i landslaget efter fyra års uppehåll under 2020. En återkomst så lyckad att den nu kan nå hela vägen till Tokyo.

– Jättestort. Det här har jag inte ens kunnat drömma om, säger karlskogingen inför helgens OS-kval.

Izabella Tran gjorde sin första tävling på drygt 1,5 år i mitten av maj och det blev sannerligen inte någon mjukstart.

Karlskogingen representerade Sverige i EM i Kroatien – hennes första stora mästerskap.

Tran slutade sist i sin pool, men hade sju nationer från de tre andra poolerna (30 deltagare totalt) bakom sig.

Resultatlistan tas dock fram på ett mer komplicerat sätt och den officiella placeringen blev en 29:e plats.

– Jag är nöjd prestationsmässigt. Jag hade inte stått på mattan på över 1,5 år och det var mitt första stora mästerskap. Klart det var mycket nerver, lite ringrostigt och mycket runt tävlingen. Jag tog mig inte vidare från första omgången (fyra av åtta från poolen), men tycker att det gick jättebra ändå.

OS-debut för karaten

Det tyckte bevisligen landslagsledningen också. Efter EM fick Tran nämligen beskedet att hon även skulle få representera Sverige i det stundande OS-kvalet i Paris.

Kvalet avgörs i helgen med runt 800 deltagare totalt. Tran är utvald som enda svensk på damsidan i kata, som är en av de två inriktningarna inom karaten.

Allt som allt har åtta utövare från Sverige chansen att få delta i OS, sex i kumite (fighting) och två i kata (uppvisningsform).

– Bara att få den här möjligheten i riktigt tuff konkurrens, bara att få vara med om det här, är skitcoolt. Jag är väldigt tacksam för förtroendet jag har fått från landslagsledningen.

– Karate är med som testsport nu, men är inte med 2024. Så det här kan vara en historisk grej också. Det kan vara första och enda gången som det kvalas till ett OS i karate och att få vara med då... Jag tror inte jag har hunnit förstå det själv än. Det här är inte någonting som jag har haft i tankarna.

Det är lätt att förstå hennes ord. Faktum är att EM i Kroatien var hennes första landslagstävling sedan studentåret 2015.

– Jag valde att ta paus från elitsatsningen när jag började på universitetet (IT-design, Karlstad). Det blev lite mycket med både studier och elitsatsning. Jag fortsatte att tävla och träna på egen basis, men var inte med på några landslagsaktiviteter. När jag började jobba igen efter examen kände jag att jag skulle kunna kombinera jobb med en elitsatsning.

Stenhård konkurrens

Tran valde således att tacka ja till erbjudandet om att åter bli en del av landslaget under 2020. Något hon av förklarliga skäl knappast ångrar i dag.

– Jag kände att jag ville testa att tävla på den nivån igen. Sen kom det en pandemi och det har varit svårt att hålla uppe motivationen för träning ibland. Det var inte helt enkelt att tacka ja till EM eller det här nu. Men jag kände ändå att det var en chans för livet, att jag ville ta chansen och testa mina möjligheter.

Hong Kong, Spanien, Italien, USA och Japan är redan kvalificerat som deltagande katanationer på damsidan.

46 andra nationer, däribland Izabella Tran och Sverige, gör upp om de tre sista platserna i helgens kval. Tran ställs bland många andra mot två av de fyra medaljörerna från EM (delat brons).

– Inställningen är ju att gå "all in", det behöver man. Men målsättningarna måste också vara på rimlig nivå, säger Tran.

– Jag brukar sätta såna på mina tävlingar. I det här OS-kvalet är det ju att få vara där och att försöka göra mitt bästa. Så får vi se hur långt det räcker. Känslan att vara trygg på mattan också... Det var lite nervigt på EM och jag vill jobba bort den känslan. Men mest av allt vill jag bara ta till vara på att vara i den där bubblan och bara få suga in atmosfären.

Landslaget åker till Arlanda för pcr-tester på tisdag. Flyget till Paris går sedan på onsdag och kvalet inleds på fredag.

Artikeltaggar

Izabella TranKampsportKarlskoga

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.