Boom i Bergslagen – ny utställning på Örebro läns museum

Nöje/Kultur
PUBLICERAD:
Foto: Illustration: Per Anders Nilsson
Just här, i bergslagsdelen av Örebro län tillverkades under medeltiden kanske det bästa järnet i hela världen och i sommar öppnar länsmuseet en ny utställning på Örebro slott.

Boom i Bergslagen är en utställning som berättar om järnbruket och om järnets betydelse för Sverige under medeltiden, om gruvor och hyttor, bergsmän och makt.

Utställningen är indelad i tre delar. Första delen består av en stor modell som ska ge besökaren förståelse för hur samarbetet kring järnet var organiserat.

Bergsmännens särställning leder till den andra delen av utställningen. Där berättas om Engelbrekt, om hur han valdes av bönder och bergsmän att föra deras talan och göra uppror mot kungen. Utställningens sista del handlar om varför vi kan veta det man vet om bergslagens historia.

Utställningen är öppen från 12 juni.

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.