Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen förklarar turerna kring den omtalade padelbanan

Publicerad:
Den stora basketplanen blir till en half court-plan – vid sidan av padelbanan.
Den stora basketplanen blir till en half court-plan – vid sidan av padelbanan. Foto: Kajsa Juslin

Diskussionerna kring bygget av padelbanan på Näset har varit många men kommunen bekräftar att allt ”gått rätt till”, och att både banan och området är en del av en ny satsning.

– Området kräver inget bygglov och omfattas inte heller av något strandskydd, då det är ett planlagt område. Det är en otroligt vacker miljö och det passar väldigt bra att vi kan göra basketplanen till en ”half court” som vi bättrar på med färg, samt adderar ett antal barnkorgar. Underlaget idag är inte bra så den var ändå i behov av upprustning, säger kommunens näringslivschef, Kalle Selander.

Beslutet att tillåta bygget av padelbanan har rört upp känslor och många har reagerat på att det inte förankrats på fler håll.

– Valet att inte föra en dialog med de som bor runtomkring är för att det är över 100 meter till närmsta hushåll, samt att det redan finns befintliga aktiviteter på samma plats. Många har klagat på oljud från basketplanen men nu plötsligt är den väldigt populär. Med full respekt för de boende vore det bra om vi kan vänta och se; skulle det bli ett väldigt stort problem så får vi givetvis kika på det men det kan också visa sig bli något som blir väldigt uppskattat, säger Selander och fortsätter:

– Vi kan inte föra dialog i alla ärenden vi handhar. Det handlar inte om att inte visa respekt men vi var måna om att få detta klart till sommaren då det kommer att lyfta området, tillsammans med andra aktiviteter som vi planerat för.

"Tillför mycket"

Frågan från entreprenören kom in under tidig vår och med tanke på säsongen ville kommunen se till att banan stod klar till sommaren.

– Vi blev kontaktade av en entreprenör som helt enkelt ville bedriva en padelverksamhet. När vi tittade på det fastnade vi för just den här platsen, då vi tycker det tillför mycket till ett redan utpräglat aktivitetsområde, och även kultur- och föreningsförvaltningen ansåg att platsen var lämplig.

Enligt uppgifter inkom det en liknande förfrågan om att bygga en bana, ideellt, inför sommaren 2020, men som då fick avslag.

– Jag tror att det kan ha varit så. Man kan ha gått via kultur- och förening och då kan de ha ansett att det inte var aktuellt, då det inte handlade om en etablering och en satsning på stränderna, som vi har nu. I det läget fanns inte de här planerna.

Frågan gick varken igenom samhällsbyggnadsförvaltningen eller tillväxt- och tillsynsnämnden, något som skapat frågetecken internt.

– Det blir ju intressant när varken samhällsbyggnad eller tillväxt- och tillsyn blivit tillfrågad men utan att ha varit involverad i ärendet ställer jag mig ändå försiktigt positiv. Bilden som vi fått till oss i politiken är att efterfrågan på fysiska aktiviteter ökat under pandemin och jag tycker det låter positivt att man ändå satsar på detta, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande, Ronnie Erhard (M).

"Vore olyckligt"

Inte heller Erhard har hört något om en förfrågan om en padelbana från annat håll föregående år men tycker ändå det vore olyckligt om det visade sig vara fallet.

– Skulle det visa sig stämma är det förargligt och i så fall får vi göra något för att lösa det här och tillmötesgå dem. Vi vill ju uppmuntra till positiva initiativ och padel är ju något som verkligen är uppskattat av många.

Entreprenören står nu redo för byggstart inom den kommande veckan.

Artikeltaggar

Kalle SelanderKarlskogaKarlskoga kommun (org)PadelRonnie ErhardSamhälle

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.