Hoppa till huvudinnehållet

Nya planen för ombyggnationen – som har en budget på 169 miljoner

Publicerad:
Nobelhallen kommer, utifrån sett, att vara sig lik fram till efter säsongen 2021–2022 då den omfattande delen av ombyggnationen kommer att inledas enligt den nya planen.
Nobelhallen kommer, utifrån sett, att vara sig lik fram till efter säsongen 2021–2022 då den omfattande delen av ombyggnationen kommer att inledas enligt den nya planen. Foto: Kajsa Juslin

Ingen entreprenör nappade på upphandlingen om att bygga om Nobelhallen över tre sommarhalvår. Kommunledningen tar nu i stället omtag med en upphandling över två något längre sommarhalvårsperioder.

– Vi har redan blivit kontaktade av entreprenörer som missade den första upphandlingen, säger Tony Ring (M).

BIK inleder med sex raka bortamatcherFörslag: Nobelhallen blir evenemangsarena

Ursprungsplanen var att ombyggnationen skulle göras under tre sommarhalvår – 2021, 2022 och 2023 – för att påverka BIK Karlskogas verksamhet minimalt.

Ingen entreprenör nappade dock på den utskickade upphandlingen om att utföra det arbetet.

– Vi har förstås tagit reda på varför. Vi har kollat med stora företag som i normala fall svarar på den här typen av jobb, säger kommunstyrelsens ordförande Tony Ring (M).

Att sommarperioderna (semesterperioderna) ofta var bökiga att få ihop var ett återkommande svar.

– Det ansågs oekonomiskt att göra det på tre år och att det skulle räcka med två somrar om det gick att få några veckor till under de två perioderna.

”Det som krävs”

Parterna, kommunen och BIK, kollade den situationen med hockeyallsvenskan i form av möjligheten att inleda en säsong med en svit av bortamatcher.

Det blev ett ja och BIK inleder således kommande säsong med sex raka bortamatcher och kommer sannolikt även att inleda 2022–2023 med en bortasvit.

Efter det klartecknet handlar kommunens nya upphandling, som går ut inom kort, just om ett uppdrag om två något längre sommarhalvårsperioder.

– Planen är att entreprenören kommer direkt när BIK går av isen våren 2022 och 2023 och att man spelar ett antal bortamatcher för att ge entreprenören bortemot en månad extra. Det har visat sig att det är det som krävs.

Ring berättar att kommunen redan har blivit kontaktad av företag som är intresserade av att utföra en ombyggnation över två sommarhalvår.

– De hade missat upphandlingen, hur de nu kunde göra det. Men det finns intresse.

Det kan åtgärdas redan nu

Det första steget mot den omfattande upprustningen av Nobelhallen var brister i samband med en brandinspektion 2018.

Det andra var ytterligare brister i samband med en efterföljande helhetsbesiktning av fastigheten.

Det visade sig då att ståplatsläktaren för hemmapubliken "svajade" och att viktiga funktioner som el, ventilation och värme levde på övertid.

Kommunen kommer, i väntan på den stora ombyggnationen, fortsätta arbetet med att åtgärda de bristerna under den här sommaren.

– Brandskydd och lite annat, det som räddningstjänsten har slagit ner på, måste åtgärdas nu i sommar. Det krävs för att vi ska kunna ha publik som vanligt i hallen och det arbetet behöver vi ingen upphandling för. Det görs av företag som har ramavtal med kommunen.

I och med att kommunen kan utföra det arbetet i sommar ser Ring tidsplanen som intakt trots att en andra upphandling krävdes.

– Tanken har hela tiden varit att den uppdaterade Nobelhallen ska vara helt klar till SHL-premiären hösten 2023. Många tror att jag skojar när jag säger så, men jag tror fullt ut på det.

De sex raka bortamatcherna skapar optimala förutsättningar för att åtgärda de nämnda bristerna innan hemmapremiären mot Västervik den 16 oktober, menar Ring.

”Lite märklig debatt”

Ombyggnationen har en budget på 169 miljoner kronor – 30 miljoner i budgeten för 2021, 85 miljoner år 2022 och slutligen 54 miljoner 2023.

– Man har hört att ”oj, oj, oj”... För det första har kommunen pengar. Vi behöver inte låna en krona och det kommunen står för är driftkostnaden. En ishall behöver is, men också värme. Det är en komplicerad energilösning för att en ishall ska fungera, men nu bygger vi med miljöcertifikat och senaste nytt är att själva driftkostnaden kommer bli 200 000 kronor lägre per år efter ombyggnationen.

– Det andra betalas av hyresgästerna (i huvudsak BIK Karlskoga). Jag vill att man ska förstå att det här är en långsiktigt bra investering för kommunen. Tyvärr har det blivit en lite märklig debatt om att vi väljer bort något annat för det här, men vi kan göra det här utan att behöva ta bort något annat.

Tony Ring, Moderaterna och kommunstyrelsens ordförande i Karlskoga.
Tony Ring, Moderaterna och kommunstyrelsens ordförande i Karlskoga. Foto: Kajsa Juslin
Ekelund kritisk till beslut om Nobelhallen"Vi behöver inte välja investering"

Artikeltaggar

BIK KarlskogaIshockeyKarlskogaNobelhallenPolitikTony Ring

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.