Hoppa till huvudinnehållet

Fem lokala profiler om Sveriges EM-chanser

Publicerad:
Ralf Edström, Degerfors IF-produkten som representerade Sverige i VM 1974 och 1978 och var expertkommentator på radioexperten i många år efter karriärens slut.
Ralf Edström, Degerfors IF-produkten som representerade Sverige i VM 1974 och 1978 och var expertkommentator på radioexperten i många år efter karriärens slut. Foto: Thomas Johansson/TT

Hur går det för Sverige? Vilket lag floppar och vilket lag lyfter desto roligare EM-bucklan mot Londons himmel 11 juli? Fem lokala fotbollsprofiler ger dig sina tips nedan.

Foto: Thomas Johansson/TT

Ralf Edström, Degerforslegendar med bland mycket annat sex EM som radioexpert på sitt cv.

Vilket är ditt bästa EM-minne?

– Det gick ju lite bättre i hemma-EM 1992, men det är nog ändå 2004 med klacken och språngnicken. Framför allt klacken mot Italien, då var Lasse Granqvist uppe i falsett.

Hur kommer du att följa EM?

– Framför tv:n så mycket som möjligt. Det är kul att vi är med igen och nu är ju Danmark och Finland också med. Svärsonen är dansk och jag tycker det är kul att Finland är med för första gången också. Hjärtat klappar lite extra för Nederländerna också, jag hade fina år därnere (PSV 1973–1977).

Hur går det för Sverige?

– Spanien har ju fått många coronafall nu och Ramos den grisen är ju inte med längre. Slovakien tror jag inte på, det är väl Polen i så fall... Lewandowski öser verkligen in mål, men Sverige ska väl kunna hanka sig med på en andraplats.

Vem ser du som Sveriges viktigaste spelare?

– Många pratar om Forsberg och han är viktig, naturligtvis. Men Lindelöf som mittback, får jag säga. Jag tycker han är viktig och ett svenskt lag ska byggas bakifrån.

Vilket lag överraskar och vilket lag floppar?

– Jag tror mycket på Danmark. Flopp... England, de skriver upp dom så inihelvete. 1966, det var ett tag sedan, och de spelade tredjeprismatch 1990 men enligt engelsmännen själva är de ändå favoriter i varenda turnering. De har ett bra lag, men jag tror att det är lite för stor press ändå.

Vilket lag vinner EM-guldet?

– Ett lag som jag tror mycket på, det är nästan deras chans nu, är Belgien. Den gruppen spelare de har, Lukaku och så vidare, börjar närma sig 30. De borde kunna få till det nu, tycker man. Men Frankrike får gälla som favorit. De har ett bra lag rakt igenom, de kan nästan sätta ihop två riktigt bra lag.

Foto: Kajsa Juslin

Tobias Solberg, tränare i Degerfors IF vars spelmodell han tycker påminner om Belgiens.

Vilket är ditt bästa EM-minne?

– Det är ju det som var i Sverige 1992. Det var lite annat då, jag var inte så gammal. Det gick bra för Sverige som värdland och Danmark, som inte skulle ha varit med men blev med när Jugoslavien inte fick vara med, vann. Det var ett roligt och speciellt EM.

Hur kommer du att följa EM?

– Så mycket som möjligt. Matchen på fredagen (Slovakien, 18 juni) ska vi försöka se gemensamt med laget på Gotland. Vi har inte lagt några gruppaktiviteter på träningslägret under Sveriges matcher, utan då är det en gruppaktivitet.

Hur går det för Sverige?

– Vi får se om vi har något lag kvar, vilka som får vara med. Vi får hoppas på det bästa med coronasituationen, men Sverige har ju ett solitt och intressant lag som jag tror kan gå rätt långt. Jag säger att vi går till kvartsfinal.

Vem ser du som Sveriges viktigaste spelare?

– Laget, det är laget som är Sveriges styrka.

Vilket lag överraskar och vilket lag floppar?

– Ingen pratar om Tyskland, men samtidigt vore inte det en skräll på så sätt. Jag tror faktiskt att Frankrike kan floppa, men de kan ju gå vidare som trea ändå. Jag chansar på det, men nu går de väl och vinner hela skiten i stället...

Vilket lag vinner EM-guldet?

– Jag har ju mina kandidater och det är ju Belgien, som jag tycker har ett bra och erfaret lag. De är bra och spelar roligt, lite som oss utifrån deras utgångspositioner. De är intressanta och på något sätt vill jag att de ska gå bra för Tyskland också i Löws sista mästerskap. Jag får säga Belgien och Tyskland.

Foto: Tomas Nilsson

Kicki Ingvarsson, tidigare allsvensk back i Mallbacken och mångårig panelmedlem på Karlskoga Tidning-Kuriren.

Vilket är ditt bästa EM-minne?

– Mitt starkaste matchminne är Janne Erikssons nick och när vi slog England och tog oss till semi på hemmaplan 1992. Men det som sitter i sen är ju att Danmark gick och vann, det var ju lite osannolikt. Vi vann ju över dom i gruppen också... Det är klart att EM 1992 var speciellt.

Hur kommer du att följa EM?

– Så mycket som möjligt. Det är klart man har kollat i kalendern och har försökt att planera därefter, både med jobb och träningar. Det är ju mycket idrott i familjen, EM gäller för hela familjen.

Hur går det för Sverige?

– Jag tycker att det är lite svårt överlag nu på grund av pandemin. Man läser att Spanien kanske måste skicka U21-landslaget mot Sverige i extremfall och nu har vi coronafall i svenska truppen också. Man hoppas ju att det ska flyta på. Det känns lite ovisst men ta oss vidare från gruppen – det ska vi göra. Jag hoppas på en kvartsfinal.

Vem ser du som Sveriges viktigaste spelare?

– Jag är väldigt sällan för att plocka ut en spelare. Jag säger väl kanske Robin Olsen, jag landar i en målvakt. Diawara har ju visat vad viktig en bra målvakt kan vara i Degerfors. Jag tror att det kan bli lite chansfattiga matcher och då krävs det att man har en målvakt som kan göra den där extra räddningen.

Vilket lag överraskar och vilket lag floppar?

– För mig är en flopp att inte ta sig vidare från gruppen och det borde alla stornationer göra. Skulle England sedan åka ut i åttondelen, då är det ju alltid en kris det också. Överraskning... Det skulle vara vi då, att vi tar oss förbi åttondelen.

Vilket lag vinner EM-guldet?

– Jag säger Belgien eller Frankrike.

Foto: Roger Gleisner

Viktoria Ström, lagkapten i RIK Karlskoga med en nyinköpt Samsung 4K-tv.

Vilket är ditt bästa EM-minne?

– Jag och minne och årtal och sånt... Men jag minns Zlatans klack, det är ett bra och tidigt minne.

Hur kommer du att följa EM?

– Jag laddade upp redan i våras, med en ny Samsung Frame 4K. Jag har koll på spelschemat och kommer vara bänkad. Jag gillar att se andra matcher också, men ser framför allt fram emot Sverige och storlagen.

Hur går det för Sverige?

– Jag tror på Sverige, vi har en bra trupp med många bra unga spelare. Vi kommer ta oss vidare från gruppen, jag tror starkt på det, och sen hoppas jag att vi går så långt som möjligt.

Vem ser du som Sveriges viktigaste spelare?

– Det var tråkigt att Zlatan blev skadad nu när han skulle göra comeback, men vi har väldigt många bra spelare. Har Isak och Dejan bra flyt, då är de superviktiga, och Forsberg är också en väldigt stark spelare. Vi behöver ju göra mål, det känns som det hänger lite på det.

Vilket lag överraskar och vilket lag floppar?

– Jag säger att Spanien floppar och tror att Nederländerna kommer att spela bättre än vad man tror.

Vilket lag vinner EM-guldet?

– Jag hoppas på Sverige så klart, men jag tror att det står mellan... Tyska maskinen, de är bra... Jag säger Tyskland.

Foto: Christine Olsson/TT

Sven-Göran ”Svennis” Eriksson – tidigare KB-spelare, Degerfors IF-tränare och förbundskapten för England i EM 2004.

Vilket är ditt bästa EM-minne?

– Jag har ju fått vara med om ett EM först och främst, som tränare 2004. Rooney blev skadad, vi gjorde ett mål som blev bortdömt i förlängningen och åkte ut på straffar mot Portugal i kvartsfinalen. Det kommer jag givetvis ihåg det. Sen kommenterade jag EM 1992, när Danmark av alla lag gick och vann. Det var vackert i Köpenhamn när de kom hem, minns jag.

Hur kommer du att följa EM?

– Jag åker inte dit, det är lite för bökigt i dessa tider. Det blir hela EM hemifrån. Förmodligen inte alla matcher men större delar, absolut.

Hur går det för Sverige?

– Spanien har corona i truppen och nu fick även Kulusevski corona. Vi får se hur det utvecklar sig till första matchen. Jag ska inte säga att det är lätt att gå vidare, men det är stor skillnad nu när de bästa treorna också går vidare. Sverige kommer minst bli tvåa i gruppen och gå vidare.

Vem ser du som Sveriges viktigaste spelare?

– Om Zlatan hade varit hel och varit med hade han givetvis varit en matchvinnare. Vem är den viktigaste spelaren nu... Kanske blir det Marcus Berg – vår värmlänning. För Sverige är alltid kollektivet väldigt viktigt.

Vilket lag överraskar och vilket lag floppar?

– Flopp är väldigt svårt, men eventuellt kan det bli i gruppen med Tyskland, Frankrike och Portugal. Vill det sig illa så ryker ju ett lag där. Jag tror att Belgien kommer att gå långt, men det vore väl ingen överraskning. Jag skulle säga Danmark då, kanske. De har bra spelare och spelar bra.

Vilket lag vinner EM-guldet?

– Jag tror att det är ett väldigt öppet EM, men en liten favorit är trots allt Frankrike som ju vann VM senast och har otroligt många bra spelare.

Artikeltaggar

FotbollKicki IngvarssonRalf EdströmSven-Göran ErikssonTobias SolbergViktoria Ström

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.