Ida Thunberg: Vaccinationstiden och blomstertiden kommer

Nöje/Kultur
PUBLICERAD:
Sms:et plingar till. ”Välkommen till Vaccination Covid 19 Karlskoga”.

Och så en tid nästa vecka. NÄSTA VECKA!!

Trots att jag precis pratade med en man hos regionens telefonbokning som delgav samma budskap som det som just skickades ut i ett bekräftelse-sms så har jag svårt att förstå att det är sant. Denna spruta, som bara har känts som en hägring nånstans i ett evigt öken-harvande, ska faktiskt bli i högsta grad verklig. Betydligt tidigare än jag trott att jag som 43-åring skulle få den.

Sen blir det skolavslutning. Vaccintiden kommer och blomstertiden kommer, och plötsligt känner jag det någonstans därinne. Ett litet hopp om något nytt och något mer.

Jack slutar fyran och Milo slutar sexan. Att mellanstadiet är över för min äldsta kille känns på samma gång helt logiskt som jättekonstigt. Vissa stunder kan jag titta på honom och undra vad som hände. Hur blev han längre än mig? Hur fick han 42 i skostorlek?

Nu är det alltså han som cyklar runt på Degerfors gator med bästa vännerna till långt in i de sena ljusa, junikvällarna. Det var ju jag nyss, eller för nästan ett liv sen, som var den som cyklade runt. När man aldrig ville gå in och sommarlovet var en hel evighet långt.

Samtidigt känns det som att han är redo för nästa steg. 13 år gammal, och så otroligt mycket som skett sedan han föddes. Fanns det ens ett liv innan honom och hans bror? Oftast känns det inte så. Så mycket som började med dem och så mycket som går vidare med dem.

Vår värld har blivit mindre det senaste året. Resorna vi hade planerade till andra länder förra våren och sommaren fick ställas in. Sedan dess har det inte ens blivit simtävlingar i Hallsberg eller fotbollscuper i Sunne. Ingen premier league-fotboll i England. Inga fotbollsmatcher över huvud taget.

Världen krympte. Jag som inte tyckt jag har haft tid att ha för många streaming-appar, eftersom jag aldrig såg på tv, har numera nästan allihop. Viaplay, Netflix, Discovery+ och vad de nu heter. Jack och jag har plöjt kriminalserie efter kriminalserie. En och annan är Milo med på, när han inte simtränar i badhuset. Och utöver det har jag plötsligt sett en massa andra serier också. Som jag aldrig hann förut. Kanske finns det nåt lite sunt i det också, att inte alltid ha ett schema där serie-maraton aldrig får plats.

Åter till blomstertiden. Jag fixar med tårta inför skolavslutningskalaset, där även våra lite äldre kära äntligen ska få vara med. Jag älskar kalas, älskar att fira, och särskilt barnens små och stora milstolpar.

Det blir morgon på skolavslutningsdagen. Frukost tillsammans, och fixa håret på dem lite extra, till och med få i lite vax utan alltför stora protester. Nya t-shirts i sommarfärger. Iväg till skolan, för allra sista gången den här terminen.

Och så sommarpsalmen framför alla andra sommarpsalmer, vars ord kanske stämmer in bättre än nånsin just i år. Blomstertider och vaccintider, hand i hand, mot en ny sommar.

Med blid och livlig värma

till allt som varit dött,

sig solens strålar närma,

och allt blir återfött.

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.