Lämna inte hunden i bilen

Insändare
PUBLICERAD:
Hundar ska inte lämnas i bilen, anser insändarskribenten.
Foto: Eeg, Jon
Nu när graderna stiger utomhus är det viktigt att folk är noga med att aldrig lämna sina hundar i bilen, ens för några minuter, och att de hjälper hundar som råkar ut för denna situation.

Höga temperaturer kan orsaka hunden stress och fysiska skador som kan bli permanenta eller till och med livshotande.

Vid 26 grader utomhus temperaturen i en parkerad bil kan nå 70 grader inom bara några minuter. Hunden kan bara svalka sig genom att flåsa. Även i skugga kan hundar som lämnats i bilen på kort tid drabbas av värmeslag, och få hjärnskador eller dö till följd av det

Om du får syn på en nödställd hund i en bil så ta registreringsnumret, försök nå ägaren och kontakta lokala myndigheter. Om ingen svarar och hundens liv verkar vara i omedelbar fara så hitta ett vittne som kan styrka din bedömning av situationen, vidta åtgärder för att få ut det lidande djuret och vänta sedan till myndigheterna anländer.

En hund som uppvisar tecken på värmeslagbör omedelbart tas till en skuggig plats. Stabilisera hundens temperatur genom att ge vatten och lägga en kall handduk över djurets huvud och bröstkorg, eller sänk ner hunden i ljummet (ej kallt) vatten. Ta hunden sedan till veterinär.

Djurvän

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.