Hoppa till huvudinnehållet

Degerfors kan hyra in sittplatsläktare: "Inväntar pris"

Publicerad:
Foto: Tommy Pedersen/TT

Allsvenskan kan återupptas med mer publik än vad som tidigare meddelats.

Upp till 3 000 personer per sektion på de stora arenorna kan tillåtas från och med 1 juli.

– Det här är ett oerhört välkommet steg, säger Mats Enquist, generalsekreterare i Svensk elitfotboll (Sef).

För Degerfors IF gör det ingen skillnad då de enbart har en sittplatsläktare som tar lite mer än 1 000 åskådare.

– Det som vi håller tummarna för är att det inte handlar om något avstånd på en meter. Att vi bara kan använda varannan stol. Vi vet inte ännu hur det blir, säger Suzanne Hällström, klubbchef i Degerfors IF.

Klubben har olika spår på gång för att försöka nå maxantalet på 3 000 sittande åskådare.

– Vi har tittat på vad det kostar att hyra in en sittplatsläktare som kan stå på ena långsidan och kortsidan. Vi inväntar pris. Just nu jobbar vi stenhårt på att komma upp i 3 000 platser.

Fotbollsallsvenskan återupptas den 3 juli med bland annat stormatchen IFK Norrköping–Malmö FF.

Tidigare var det planerat för 3 000 personer totalt på arenorna från och med 1 juli, vilket är en del av regeringens femstegsplan för coronalättnader som presenterades i slutet av maj.

Det nya förslaget, som regeringen skickade ut på remiss på måndagen, öppnar nu för att arenorna i stället kan tillåta upp till 3 000 personer per sektion från 1 juli om det bland annat går att hålla ett smittsäkert avstånd på arenorna. Något som öppnar för att fler supportrar ska kunna se fotboll live.

– Vi är väldigt glada över att vi har fått gehör. Det ska bli spännande att se när remissen har landat och vad detaljbesluten blir, för det är det man får utgå ifrån. Vi är i full gång med planeringen nu, säger Mats Enquist.

”En del samtal”

TT: Är det ungefär ett sådant här scenario ni har velat ha?

– Precis. Vi har haft en del samtal och jag har vetat om att det har varit svårt att få ihop det med procentantal på arenorna, men då har vi pratat om den här typen av möjligheter (sektionsbaserat) och skickat in exempel på hur det skulle kunna se ut, säger Enquist.

Svensk fotboll håller nu på att planera hur det ska gå att ta emot så mycket publik som möjligt på arenorna på ett smittsäkert sätt.

– Hur blir det på Ullevi? Hur blir det på Friends och Eleda? Det kommer varje klubb få sitta och kämpa med. Vi har redan satt igång med mötena men det är inte bara zoner utan det handlar också om bland annat distansering på arenorna, säger Enquist.

Fotbollen har länge känt sig åsidosatt under pandemin. På de stora utomhusarenorna har det under våren fått vara åtta personer på läktaren. Det höjdes till 500 personer när regeringen gick in det första steget av femstegsplanen den 1 juni. För allsvenskan, som gick på EM-uppehåll i slutet av maj, blir det med andra ord en rejäl skillnad om förslaget går igenom.

Artikeltaggar

FotbollMats EnquistSuzanne Hällström

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.