Hoppa till huvudinnehållet

Massor av musik i kyrkorna: ”Vi är så glada att vi får göra det här”

Publicerad:
Kahjenn, från vänster Jenny Nordström, Kristina Folker och Hannah Nordén. Foto: Privat

Den som är musikintresserad får sitt lystmäte i sommar när församlingarna bjuder in till musik i många olika genrer.

Det är stor blandning på musikutbudet i både Degerfors och Karlskogas församlingars sommarprogram. Karlskoga församling bjuder in till Musikgudstjänster i Lunedskyrkan varje söndag mellan juni och augusti, och gästerna är många.

Gediget program

– Vi brukar tänka i en bra mix av olika lokala förmågor av musiker som finns häromkring men en del kommer även utifrån. Det är en salig blandning av duktiga människor som kommer hit och spelar och sjunger. Man får många erbjudanden från olika håll också och vi är jätteglada att vi får göra det här, säger Kristina Folker som tillsammans med Sören Ågren är ansvarig för programmet i Lunedskyrkan.

Kristina Folker är även en av medlemmarna i bandet Kahjenn.

– Vårt program heter ”Allt har sin tid” och är ett utdrag av texter ur predikaren i Bibeln som vi har tonsatt en del av. Vi har även eget material, en del nytt, men även en del som vi har framfört förut.

Det blir musikgudstjänster i Lunedskyrkan hela sommaren.
Det blir musikgudstjänster i Lunedskyrkan hela sommaren. Foto: Roger Gleisner

I Lunedskyrkans program finner man bland annat även ”Tryggare kan ingen vara - finn vila i musiken, från Bach till Sandell”, ”I denna ljuva sommartid - folkvisa, jazz och egenskrivet”, ”Romans” med Ingrid Langaard, Inga-Lill Brogeland och Kerstin Chrunak. ”Kammarmusik med folkliga och dansanta klanger”. Avslutningsvis blir det ”Guldkorn från musikal och film”, med Kent Lundberg, Malin Näsman, Erik Näsman och Sören Ågren.

Karlskoga kyrka bjuder också på musik. Varje onsdag spelas det lunchmusik och på torsdagskvällar i juli är det Musik i sommarkväll.

Eva Engman

I början av juli blir det Medeltida musik och berättande av Stina Gray, bakom orgeln finns Riccardo Gnudi. Torbjörn Rapp och Riccardo Gnudi ska spela Klassiska pärlor för cello och piano och en vecka senare tar de sig an ”Cappella Instrumentalis” tillsammans med Kerstin Ejnesjö Dahlin och Tania Frid. Malena Karlsson lockar med ”Musik i sommarkväll”. I slutet av juli blir det ”Sagolikt - Elsa Beskowprogram” med Nordic Light Duo.

Eva Engman kommer att framföra tänkvärda texter.
Eva Engman kommer att framföra tänkvärda texter. Foto: Maria Melin

Karlskoga kyrka får även besök av Karlskogabördiga Eva Engman, numera New Yorkbo. Tillsammans med Christer Blomberg på piano och Mikael Björk på bas, framför hon konserten ”Kraften av tacksamhet” i början av augusti.

– Jag tycker att detta är ett bra ämne. Jag tolkar andras texter och gör program av det. Jag försöker alltid ha något tema, gärna sådant som väcker funderingar. Jag försöker nå ut med små medel, för vi människor är ganska lika, vi vill alla ungefär samma sak, säger Eva Engman och fortsätter:

– Det handlar om att vi psykologiskt mår bättre av att tänka på vad vi har än vad vi inte har. Det här programmet ska se framåt och jag har skrivit om texterna från tidigare konserter. Jag hoppas de lyfter.

Hon gläds över att komma till Karlskoga varje år och sjunga.

– Det är jättehärligt att få komma hem. Det är sån underbar stämning och det finns inget finare än sommaren hemma i Sverige.

Tårar i ögonen

Malena Karlsson är en av de ansvariga för musikprogrammet i Degerfors och Nysunds församling.
Malena Karlsson är en av de ansvariga för musikprogrammet i Degerfors och Nysunds församling. Foto: Benny Abrahamsson

Även i Degerfors och Nysunds församling erbjuds det musik. Varje onsdag är det lunchmusik, ojämn vecka i Degerfors kyrka och jämn vecka i Nysunds kyrka.

– Normalt har vi sommarmusik i Nysund kyrka varannan vecka men det drar alldeles för mycket publik i coronatider så vi valde att satsa på lunchmusik istället. Det har blivit väldigt lyckat, säger Malena Karlsson som tillsammans med Linnea Nygren ansvarar för musikprogrammet.

Lunchmusiken filmas och läggs ut på församlingens hemsida. Första tillfället ägde rum den 9 juni.

– Folk satt och grät, det var så rörande. De har verkligen längtat och musiken betyder så otroligt mycket. Vi har många äldre som besöker oss och de har fått betala ett högt pris för att vara instängda. Nu har de fått sina sprutor och vill ut.

Malena och Linnea musicerar vid flera tillfällen, både tillsammans och ihop med andra.

Andra gäster är B-O Söderberg, Christer Jönsson och Stefan Chrunak, Niklas Lindström, Ulrica Holmberg och Eva Cederblad.

Hela programmet kommer att ligga på kyrkans hemsida.

– Corona gör att vi får tänka om från dag till dag. Det har också gjort att allt inte är hundra procent spikat än, men man kan hålla koll på hemsidan.

Artikeltaggar

Degerfors kyrkaDegerfors-Nysunds församlingKarlskoga församlingKarlskoga kyrkaKonserterLunnedskyrkanNöje/KulturNysunds kyrka

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.